САЩ и Мексико се класираха за Мондиала в Катар

САЩ и Мексико оформиха трите директни квоти от зона КОНКАКАФ за Световното първенство в Катар в края на годината.

Костариканците ще имат още един шанс да достигнат Мондиала в Катар през юни.

Американците отстъпиха на Коста Рика с 0:2 като гост, като точни за победителите бяха Хуан Пабло Варгас и Антони Контрерас. Успехът обаче се оказа пиров за костариканците, които в крайна сметка завършиха на четвърто място в подреждането, с равен брой точки със САЩ, но с по-лоша голова разлика от „янките“.

Мексико също си подпечата билета за Катар след домакинска победа над Ел Салвадор с 2:0. Карлос Антуна и Раул Хименес от дузпа донесоха успеха на мексиканците, които завършиха на второ място в квалификационната група в зона КОНКАКАФ, с равен брой точки с вече класиралия се за Доха тим на Канада, който загуби последния си двубой от Панама с 0:1. В другата среща от вечерта, Ямайка надви Хондурас с 2:1 у дома.

Канада, Мексико и САЩ оформиха трите директни квоти от Северна Америка, като към тях може да се присъедини и Коста Рика, ако отборът надиграе представителя на Океания Нова Зеландия, разбил Соломоновите острови с 5:0. Победителят от тази среща ще бъде определен през юни.

29 тима вече си осигуриха място на Световното, което ще се проведе за първи път през зимата между 21 ноември и 18 декември. Това са домакините от Катар, Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия, Еквадор, Уругвай, Канада, Гана, Сенегал, Португалия, Полша, Тунис, Мароко, Камерун, САЩ и Мексико.

Раул Хименес се разписа при успеха на Мексико над Ел Салвадор.

Останалите три квоти ще бъдат определени от сблъсъците Коста Рика – Нова Зеландия, Уелс – Шотландия/Украйна и Австралия/ОАЕ – Перу. Мачовете ще са през юни. Жребият за групите на Мондиала ще се тегли в петък, 1 април, от 19:00 часа българско време. /БГНЕС