САЩ и ЕК: Спирането на газа за България е неоправдано

Русия демонстрира, че е ненадежден доставчик на енергия за Европа. Неоправданите ѝ действия по спирането на износа на природен газ за България и Полша и на електричество и газ за Финландия, както и заплахите за подобни действия срещу други европейски държави са показателни за това.

Това се казва в съвместна декларация между САЩ и Европейската комисия относно европейската енергийна сигурност, публикувана на сайта на Белия дом. Европейската комисия и Съединените щати осъдиха използването на енергиен шантаж от страна на Русия и потвърдиха отново ангажимента си за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

В цяла Европа - от Скандинавските страни до Балканите, се полагат усилия за диверсифициране на доставките и намаляване на зависимостта от руския газ. От 2020 г. Финландия е свързана с Естония чрез Балтийския конектор - проект, подкрепян от Европейската комисия, който увеличава сигурността на доставките за Финландия и региона. Освен това на 1 май започна търговската експлоатация на междусистемната газова връзка Полша - Литва, която засилва възможностите и устойчивостта на целия балтийски газов пазар и също беше подкрепена чрез Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия.

„Европейската комисия и Съединените щати разбират, че е необходимо да се предприемат спешно решителни действия за намаляване на вноса на енергия от Русия. Заедно си партнираме за справяне с тези предизвикателства в рамките на нашата съвместна работна група за енергийна сигурност, обявена на 25 март от президента на САЩ Байдън и председателя на ЕК Фон дер Лайен. Чрез работната група ще продължим да работим за диверсифициране на доставките на природен газ за Европа, като същевременно ускорим внедряването на енергийна ефективност и интелигентни технологии в европейските домове и бизнеси, електрифицираме отоплението и увеличим производството на чиста енергия, за да намалим изцяло търсенето на изкопаеми горива“, се казва в съвместна декларация.

Като важна стъпка към осъществяването на целите на работната група Европейската комисия и Съединените щати приветстват договора на Финландия за наемане на плаващ терминал за внос на втечнен природен газ от американски доставчик, който ще започне да функционира преди края на тази година. /БГНЕС