Санкциите на SWIFT срещу Русия: Магическо оръжие или хартиен тигър

На фона на нарастващия международен гняв заради войната на Русия в Украйна икономическите санкции отново се превърнаха в любима мярка на лидерите, които се опитват да възпрат войната, включително един конкретен банков механизъм, който наскоро влезе в заглавията на вестниците.

"Няма да бъда дипломатичен по този въпрос. Всички, които сега се съмняват дали на Русия трябва да бъде забранен достъпът до SWIFT, трябва да разберат, че кръвта на невинните украински мъже, жени и деца ще бъде и на техните ръце. Забранете достъпа на Русия до SWIFT."

Както може ясно да се разбере от думите на външния министър на Украйна Дмитрий Кулеба, този инструмент за парични транзакции SWIFT - съкращение от Society for Worldwide Interbank Financial Communications, бързо се премести в центъра на дебата за санкциите, като предложи възможна пълна забрана на достъпа на Русия до международната банкова система.

Предприемайки стъпка в тази посока, през изминалия уикенд САЩ, Европейският съюз, Великобритания и Канада представиха нови санкции, включващи блокиране на достъпа на определени руски кредитори до международната платежна система SWIFT.

Акцентът върху SWIFT е малко неуместен

Но според Даниел Трейсман, политолог от Калифорнийския университет и основател/директор на проекта Russia Political Insight, акцентът върху ограничаването на достъпа до SWIFT може да се окаже много шум за нищо.

"Системата SWIFT по същество е система за обмен на съобщения, чрез която банките комуникират за парични преводи, а не система, която действително извършва преводите", каза той пред Анадолската агенция.

Въпреки че отказът на достъп до SWIFT създава проблеми за банките в краткосрочен план, по принцип не е толкова трудно да се работи за заобикаляне на тези пречки, обясни експертът.

"Русия вече е създала своя собствена заместваща система, която работи за вътрешни трансакции и потенциално може да бъде разширена за международни трансакции", каза Трейсман, визирайки Системата за трансфер на финансови съобщения (СПФС), основана от Москва през 2014 г.

"Затова смятам, че акцентът върху SWIFT е малко неуместен."

Блокирането на определени банки, както например направиха САЩ с контролираната от държавата ВТБ - втората по големина банка в Русия, им пречи не само да комуникират, но и да извършват преводи в чуждестранна валута.

Според Трейсман всъщност най-сериозните елементи в неотдавнашния пакет от санкции са тези, насочени към Банката на Русия - централната банка на страната.

Тези санкции ще доведат до "замразяване на активите на руската централна банка в чуждестранни депозити и облигации", каза той, наричайки това стъпка, "която ще обездвижи голяма част от руските валутни и златни резерви на стойност над 630 млрд. долара".

Дупка в санкциите

Бари Айхенгрийн, икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, заяви, че отрязването на руските банки от SWIFT и забраната на банките от САЩ и еврозоната да правят бизнес в Русия може значително да затрудни руската икономика.

"Не всички руски банки са блокирани от SWIFT и не всички финансови трансфери към и от руски фирми са забранени, поне засега", каза той. "Все още се извършват плащания от Западна Европа към руските износители на природен газ, а банките и фирмите, които са най-тясно свързани с енергийния бизнес, засега са освободени."

"Това е дупка в санкциите, която ще трябва да бъде затворена, а затварянето ѝ ще бъде болезнено и за двете страни", предупреди той.

Замразяването на валутните резерви на руската централна банка ще ѝ попречи да се намеси, за да стабилизира рублата, и да отпусне по друг начин долари и евро на нуждаещи се компании, каза той.

Но банката "премества резервите си от чуждестранни централни и търговски банки в Банката за международни разплащания, където те вероятно ще продължат да бъдат достъпни", каза той, визирайки базираната в Швейцария международна финансова институция, собственост на редица централни банки. "Това движение може да се види в последните данни на МВФ."

Според Айхенгрийн, санкциите не могат да спрат руския президент Владимир Путин да се опита да завладее Украйна, но могат да направят процеса по-болезнен, насърчавайки вътрешната опозиция срещу военната му авантюра.

"Така че той може да обмисли начин да ограничи амбициите си и едновременно с това да обяви победа. Каква форма могат да приемат тези по-ограничени амбиции, е твърде рано да се каже."

Могат ли санкциите да повлияят на Русия?

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, западните санкции няма да накарат Русия да промени курса си.

"САЩ са почитатели на санкциите, а придържането към тази практика се разпространи и в Европа. Те вероятно вярват, че могат да ни убедят да променим позицията си чрез санкции. Очевидно това е невъзможно", заяви Песков пред репортери във вторник.

"Това не е първото подобно изявление. И да, агресивните действия срещу нашата страна сега имат свръхконцентриран характер. Но такива действия е имало и преди", добави Песков.

Русия беше подложена на санкции от Запада през 2014 г., когато незаконно превзе украинския полуостров Крим, в резултат на което много хора в международната общност поставиха под въпрос ефективността на санкциите за промяна на поведението на Москва.

"Смятам, че санкциите, които имахме през последните осем години, не доказаха, че наистина са работили", заяви пред американската NPR Никълъс Мълдър, историк от университета Корнел, който е проучвал въпроса със санкциите.

Според Мълдър Русия, изглежда е взела мерки да се подготви за санкциите и изглежда е "по-добре подготвена за първоначално икономическо сътресение, отколкото преди осем години".

Той смята, че президентът на САЩ Джо Байдън може да има повече късмет да промени поведението на Русия като смекчи санкциите, вместо да ги засилва.

Въпреки многобройните съмнения относно тяхната ефективност, световните лидери подкрепят използването на подобни икономически санкции като възпиращ фактор, вместо да се стига до война.

И ако те не могат да разубедят Русия да продължи войната си в Украйна, може би поне могат да помогнат да се избегне избухването на Трета световна война. /БГНЕС