Сандов: Вярвам, че преценката на министър-председателя е правилна

Премиерът е предложил министър Янев и той е този, който може да предложи да бъде оттеглен. Така че, аз се уповавам на неговото заключение в цялата тази ситуация да бъде оттеглен. Знаете, намираме се в особен момент и е важно да сме сигурни в това, което правим. Вярвам, че преценката на министър-председателя е правилна.

Това каза вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, следкато самият Кирил Петков съобщи, че днес ще бъде поискана оставката на военния министър, а утре гласувана на извънредно заседание от парламента.

По думите на Сандов разнобой в коалицията за начина, по който България действа относно конфликта в Украйна, няма. "Има по-скоро по особено мнение на един от партньорите. То е ясно - те го изразяват съвсем видимо, но това не може да доведе до някакви по-сериозни разцепления вътре в коалицията. Сега е важно така, както цяла Европа, цивилизованият свят е обединен, така и ние в България, и в правителството, и в парламента да бъдем също обединени, защото това е начина да се отговори на една такава криза", коментира Сандов.

Вицепремиерът увери, че ситуацията се следи максимално подробно.

Още в деня на военната атака в Украйна ние сме обсъдили с премиера всички мерки, които би трябвало да се вземат при всякакви сценарии, включително този. На този етап няма увредена инфраструктура на ядрения комплекс, който може да предизвика такъв сериозен проблем, но има повишено радиационно ниво в района на Чернобил, заради преминаването на тежки машини. Няма силен вятър, който да може да донесе част от това замърсяване или поне сериозна част от това замърсяване. Притеснението ни е да не се стигне до увреждането на по-сериозна част от ядрения арсенал и въобще от ядрения комплекс. В Украйна както и да не се използва ядрен арсенал от страна на Русия - въпрос наистина на човешки принципи е това да не се случва. Няма достатъчно много международни конвенции, виждаме, че Русия не спазва международното право, така че ние трябва да сме подготвени и да можем да реагираме във всеки един следващ момент, каза Сандов, цитиран от БНТ. Днес вицепремиерът беше на посещение в Гълъбово.

Колкото до рафинериите и газопроводите, които са обект на военни атаки в Украйна, допълни Сандов, там има екологично замърсяване и със сигурност потърпевши са основно хората, които са в близост до този район и ние съчувстваме на гражданите на Украйна, които освен военната инвазия, в момента са подложени и на силно замърсяване на околната среда. /БГНЕС