Сандов събори АМ „Струма“ за довиждане

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов е отменил всички досегашни процедури по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), което може да попречи на доизграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, предаде репортер на БГНЕС.

Сандов е направил това на 1 август, т.е. само ден преди да сдаде властта на служебния министър Росица Карамфилова-Благова. Тя има право да отмени този акт. Алтернативният вариант е актът да влезе в съда, но това ще забави процеса – ще минат години, а този ОВОС ще е изтекъл дотогава, на него буквално му остават няколко месеца. Целта на действието на Сандов в „12 без 5“ е да се изпрати именно в съда, което означава да се сложи кръст на проекта.

Ако няма оценка за ОВОС, това означава на практика, че няма такъв проект. Процедурата по изграждането на участъка „Струма-Кресна“ се връща там където беше преди цели 15 години. Цялата процедура ще трябва да започне наново, да се внесат всички възможни предложения, да се мине през цялата процедура по обществено обсъждане, през оценка на всички възможни алтернативи и т.н.

Това е основната цел на така наречените „зелени“. През всичките тези години те правеха всичко възможно, за да спрат този проект. Със своите действия волно или неволно те подпомагат тези, които искат да изграждат тунел.

От екологична гледна точка строителството на тунел е най-увреждащото околната среда. Не заради неговата последваща експлоатация, а заради строителството. Има много научни доказателства, включително от БАН и други независими експерти, че този проект, който се предлага в момента за финансиране, е най-щадящ за околната среда.

От гледна точка на финансирането най-скъпият проект е с тунел – над 2 млрд, докато другият вариант е около 700-800 млн., т.е. разликата е почти двойна. Тунелът е много скъпо съоръжение и не е сигурно, че може да се изплати.

МОСВ вече не е министерство за опазване на околната среда, а едно от най-силните икономически министерства. То има еднаква или дори по-голяма тежест от енергийното и икономическото министерства. Ако проектът не стартира, България е заплашена също така да загуби стотици милиони евро европейското финансиране.

Участъкът "Струма-Кресна" е с десетки жертви и хиляди ранени. Той чака своето решение от години. Строителството му се наблюдава внимателно както от ЕК така и от Бернската конвенция (За опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания), тъй като попада в две зони по НАТУРА 2000. Едно от изискванията на тези институции е да се разработят специфични цели, които да гарантират защитата на природата по време на строителните дейности и след това при експлоатацията на магистралата. С подкрепата, включително и финансова, на ЕК са разработени необходимите специфични природозащитни цели, които са представени и одобрени от МОСВ.

То не публикува тези цели за обществен достъп, все едно, че не съществуват. Бившият министър Сандов твърди, че специфични цели за защитената зона липсват. Това определено не отговаря на истината. Тук не става дума за защита на природата, а за чиста проба лобистки интереси. /БГНЕС