Samsung се завръща на върха на пазара на смартфони

Samsung си върна позицията на водещ продавач на смартфони, като си върна лидерството от Apple, докато китайските съперници намаляват разликата между двамата пазарни лидери, съобщи компанията за проследяване на индустрията International Data Corporation (IDC).


Базираната в Южна Корея компания Samsung изпревари Apple, като световните доставки на смартфони нараснаха с близо 8% през първото тримесечие на тази година до 289,4 млн. броя, съобщи IDC, позовавайки се на свои предварителни данни.

Според IDC това е третото поредно тримесечие на ръст на световния пазар на смартфони, което сигнализира, че възстановяването от спада в сектора е в ход.

Вицепрезидентът на екипа на IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers Райън Рейт очаква водещите компании за смартфони да увеличат дела си, а малките марки да се борят за позиции с напредването на възстановяването.

Според данни на IDC през първото тримесечие на тази година Samsung е доставила 60,1 млн. смартфона, заемайки близо 21% от пазара.

Apple е доставила 50,1 млн. iPhone, като е спечелила малко над 17% от пазара през същия период, съобщи IDC.

Доставките на смартфони на Apple са намалели с 9,6% в сравнение с предходното тримесечие, докато доставките на Samsung са спаднали с по-малко от 1%, според данните на компанията за проследяване на пазара.

Междувременно базираната в Китай Xiaomi отбеляза ръст на доставките с около 33% до 40,8 млн. броя, а Transsion - с около 85% до 28,5 млн. броя, заемайки трета и четвърта позиция на общия пазар на смартфони, съобщи IDC.

"Въпреки че Apple успя да завладее първото място в края на 2023 г., Samsung успешно се утвърди като водещ доставчик на смартфони през първото тримесечие", каза Рейт.

Според Рейт IDC очаква Samsung и Apple да запазят позициите си във високия сегмент на пазара на смартфони, докато китайските конкуренти се стремят да разширят продажбите си.

Набила Попал, директор по изследванията в екипа на IDC за проследяване в световен мащаб, заяви: "Налице е промяна в силата на компаниите от Топ 5, която вероятно ще продължи, тъй като пазарните участници адаптират стратегиите си в свят след възстановяването.

"Xiaomi се завръща силно след големите спадове, които преживя през последните две години, а Transsion се превръща в стабилно присъствие в Топ 5 с агресивен растеж на международните пазари." /БГНЕС