Салпаров: Олимпиадата е мечта за всички нас

"Специално аз бих си завършил кариерата на Олимпийски игри, да ми бъдат третите в кариерата, защото емоцията и тръпката от Олимпийските игри е страхотно нещо", обяви либерото на националния отбор по волейбол Теодор Салпаров след представянето на новите екипи на "лъвовете" днес, предаде репортер на БГНЕС.

На днешното събитие присъства и новият селекционер на националния отбор Силвано Пранди. "Споменът ми от 2009-10 е, че със Силвано играехме най-грамотния си волейбол. Тогава отборът беше във всичките ранглисти не само на махането с топка на сервис и атака, ама и на блок и защита бяхме винаги в четворката. Това говореше, че дойде един треньор, който промени мисленето на българина да се играе само с физика, сервис и атака, да лупаме топката в третия метър и това е. И наистина през 2009-та година мисля, че отборът беше най-готов да стане европейски шампион, ако бяхме прескочили отбора на Полша. Аз съм вече 16 години в тоя отбора, през много треньори минах, много първенства изиграхме и тогава наистина отборът играеше като един от водещите топ отбори в света", коментира опитният Салпаров.

България ще се изправи срещу Бразилия, Египет и Пуерто Рико в олимпийска квалификация във Варна през август, като победителят ще получи квота за Олимпиадата в Токио, а ако не успее да постигне успех, отборът ни ще има втори шанс на европейската квалификация. "Не трябва да подценяваме нито един отбор. В последните години всички отбори се доближават един до друг. Може да паднем от някой отбор, който е на нашето ниво, може от някой, който е една идея по-слаб. Така че трябва да подхождаме максимално концентрирани във всеки един мач. Това през годините ни е ахилесова пета, че бием някой от топ отборите и на другия ден, вместо да си вземем нужното, падаме от по-посредствен отбор. Смятам, че във Варна определено е нашият град, има харизма, публиката флиртува с нас, помага ни много, в последните две издания бихме Бразилия там, така че няма невъзможни неща. По-голяма увереност, че си бил Бразилия два пъти в тази зала няма. Като прибавим и че други състезатели ще се включат тази година, защото Цецо Соколов изпусна два големи форума. От година на година той играе все по-силно и по-силно. Това е голям плюс за нашия отбор. Много млади момчета също направиха добри мачове в първенствата, това само говори, че България се държи във волейбола, което е много радващо", каза Салпаров.

"Няма какво да се лъжем, една Олимпиада е мечта за всички нас. Специално аз бих си завършил кариерата на Олимпийски игри, да ми бъдат третите в кариерата, защото емоцията и тръпката от Олимпийските игри е страхотно нещо. Плюс това е много по-трудно да се класираш за този форум, отколкото там да постигнеш медал. Ако го направим, аз вярвам, че имаме големи шансове за медал на Олимпиадата", завърши той. /БГНЕС