ВВС: Коалиционните партньори не разрешиха на Борисов да подаде оставка

Бойко Борисов искаше да подаде оставка, но коалиционните му партньори не му позволиха. Това заявява кореспондентът на Би Би Си за България.

Приходите в България за последните 10 години са се увеличили 3 пъти, а БВП - 2 пъти. Това заяви пред британската национална медия Би Би Си министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

На твърдението на кореспондента на медията в България - Красимира Хендри, че "Според "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната страна сред 27-те страни в ЕС", Сачева отговаря, че "Проблемът с корупцията не е "непроменим", но е "всекидневна битка", добавя тя с уточнението, че се "справяме в момента".

В обширен материал в предаването "The Newsroom" на BBC централна тема са едномесечните антиправителствени протести и премахването на палатковите лагери, блокирали ключови кръстовища в страната. Кореспондентката на медията и международен редактор в нея Красимира Хендри разказва за причините за протестите у нас - корупцията и злоупотребата с публични средства.

"Бойко Борисов искаше да подаде оставка, но коалиционните му партньори не му позволиха", казва Хендри.

Тема на коментар са и записите, в които премиерът Бойко Борисов "говори нецензурно", конфликта между него и президента Румен Радев, нахлуването в президентството от страна на прокуратурата, снимките на предполагаемото нощно шкафче на премиера. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък коментира важността на съдебната реформа, върховенството на закона и борбата срещу корупцията. "Протестите слагат в центъра на политическия дебат тема, която беше забранена от правителството и апарата от проправителствени медии - нуждата от реформа, върховенство на закона и битка срещу корупцията. Преди това тези теми липсваха в публичния дебат и сега всяка партия ще трябва да дефинира своята позиция по тях и най- накрая да се постигне консенсус за сериозна реформа на съдебната система", казва Иванов, определен като един от лидерите на опозицията в България.

През последните два дни полицията в България насилствено отстрани протестиращите от улиците в столицата на страната. Всичко се случва на фона на продължаващи вече месец демонстрации срещу корупцията и злоупотребата с публични средства, съобщава Би Би Си.

Предаването има над 400 милионна аудитория в целия свят.

Репортажът завършва с мнението, че правителството изглежда не желае или не е в състояние да промени ситуацията, не се интересува от мнението на антиправителствените протести въпреки исканията за съдебна реформа и предсрочни парламентарни избори. /БГНЕС