Сачева: Правителството няма намерение да подава оставка

Няма вечна власт, от 20 години съм в политиката и за трети път се връщам в МСТП. Кабинетът няма намерение да подава оставка, защото многократно заявихме, че има много работа, която трябва да се свърши. Това каза пред БТВ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Нека се вслушаме в гласа на хората, които не са на улицата – нека помислим за тези, които чакат да получат подпомагането от държавата – лекари, социални работници; да помислим за хората с изтичащи ТЕЛК-решения на 31 август, които ще останат без пари, ако няма парламент, който да удължи решенията им, да помислим и към родителите, които не знаят как ще изпратят децата си на училище наесен.

Как ще се организират тези избори с машинно гласувате 2-3 месеца преди редовните, това ще доведе до спиралата да се чудим кои са законно организираните избори. Правителството губи имиджовои от това да остане на власт, но смята, че е по-правилното решение от гледна точка на това да се мисли за хората и да се върши работа.

Относно промяната у Сачева, която е била кандидат за депутат от БСП, а сега е министър от ГЕРБ, министърът отговори, че думите й по време на предизборната кампания на БСП през 2013 г. са били насочени към хора, които не са част вече от ГЕРБ. „Винаги говоря за политики, тези и идеи, а не за хора. Човекът, за когото са се отнасяли тези думи, го няма вече. Ще дойде време и ще разкажа за кого са били те. От 2009 г. насам ГЕРБ печели 11 пъти избори. Очевидно моето мнение през 2013 г. не е било мнението на мнозинството. Не се отричам от думите си тогава, не правя нищо различно от това, което говоря. От 2016 г. няма нищо, от което да се срамувам в работата си в правителството на ГЕРБ“, допълни социалният министър.

"Тежа на мястото си и не правя компромис със себе си и съвестта си, с всичките си действия в политиката имам доказателства за действия, които са полезни за хората. Ако някой разбира политиката като палатки, писане на статуси във фейсбук и т.н., аз не разбирам така политиката. Ако действията ми са нарушили нечии права, съм готова да нося отговорност. Вярвам на премиера Бойко Борисов", допълни Сачева.

При служебно правителство площадите ще се напълнят с гладни и болни от коронавирус хора, защото то няма да има механизми и права по които да работи, смята министърът.

Георги Марков също се е впечатлил от моите изказвания през 2013 г., още при избирането ми беше дал критично за моя избор интервю. Вече говорихме с него, изяснили сме позициите си, няма драма. Всичко между нас е наред, подчерта Сачева.

Относно огнището на коронавирус в Дома за възрастни в Русе, социалният министър съобщи, че вчера министерството е обърнало внимание на всички кметове – доставчици на социални услуги за това, че през лятото не трябва да се отпускат, и домовете за настаняване трябва да спазват строг контрол на превенцията. "В Русе наблюдаваме обстановката, ако се наложи, хората може да бъдат настанени в други места за настаняване. Ще направим проверка там, защото персоналът се оплаква от много лоши условия на труд", допълни Сачева. С 20% ще бъдат увеличени заплатите на хората, които работят в домовете за социални услуги – става въпрос за 10 хиляди души. С 30% ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници, припомни министърът.

В момента няма недостиг на персонал в Дома в Русе – 69 души са на работа там, 6 човека са болни, ако има недостиг, тогава ще бъдат командировани още хора.

МТСП веднага се намеси в случая, в който майка и баща се карат за детето си в Елин Пелин, и в момента има постановени глоби на семейството. "Случаят е известен на социалните работници. Към момента в страната има 38 подобни тежки случаи на конфликти – нека родителите да търсят общо решение в полза на децата, защото такива скандали оставят белези у децата за цял живот", призова министърът./БГНЕС