Сачева: Свидетели сме на тежка злоупотреба с хората с увреждания

„За пореден път сме свидетели на отвличане на вниманието, на загуба на обществено време и енергия, както и тежка злоупотреба със каузата на хората с увреждания“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Сачева коментира вчерашната ситуация с бус на майките от инициативата „Системата ни убива“, който не беше допуснат до протестната блокада на „Орлов мост“ в столицата, който определи като „опит за активна провокация“. Според нея организатори на това са представителката на инициативата Вера Иванова и бившият омбудсман Мая Манолова.

„Говори се много за това какво е направило управлението и правителството на Бойко Борисов. Да видим дали хората с увреждания са част от дневния ред, но нека го видим през числата. От 2009 г. до сега какво показват числата? През 2009 г. разходите по бюджет на МТСП в областта на хората с увреждания са 245 351 247 лева. През 2018 г. разходите са 458 141 835 лева. През 2020 г., същите тези разходи за политики за хората с увреждания, са 921 766 000 лева. Сами изчислете колко е нараснало за 10 години финансирането на политиките за хора с увреждания“, призова Сачева на брифинг в министерството.

Тя подчерта, че само за последните 2 години бюджетът за тези политики е нараснал цели два пъти.

„Само преди няколко дни одобрихме допълнителни разходи в размер на 122 млн. лева по бюджета на МТСП именно за лични асистенти. Също така увеличихме стандарта за социалните услуги с 21%. Разходите за пенсии са 2 млрд. лева, а за лична помощ 83 741 000 лева“, каза още министър Сачева.

„Това, което се случва на улицата, не е дневният ред на хората с увреждания. Това не са политиките, от които те имат нужда. Хората имат нужда не само от пари, а от конкретни идеи, политики, програми и мерки, които разработваме с тях. Въпреки деструктивния характер на Вера Иванова, тя е част от работните групи на министерството и като член на тях тя получава информация, справки. Сами преценете дали трябва да продължавате да наричате това, което се случва навън „протест на майки на деца с увреждания“. Това не е такъв протест, това са политически провокации, тежка злоупотреба с каузите на хората“, смята Сачева.

Над 186 хиляди хора с увреждания представлява най-голямата асоциация на хората с увреждания. „Каузата на хората с увреждания се използва за противопоставяне на едни хора с увреждания спрямо други. Членовете ни имат различни политически виждания, но това не означава, че ние трябва да влезем в тези междупартийни борби. Искаме да работим за доброто на нашите деца“, каза Веска Събева, зам.-председател на най-голямото сдружение на хората с увреждания.

„На дневен ред при нас не са протестите, а това как да се пенсионират хората с деца с увреждания, също и ТЕЛК-овите решения, както и много други неща. Това противопоставяне и злоупотреба с хората с увреждания трябва да спре“, призова Събева.

Според Васил Долапчиев от Съюза на слепите, „Движението „Системата ни убива“ представлява движение на няколко майки. Още бившият социален министър включи техни представители в работните групи за законодателството. Но подобни като дълбочина и обхват законови промени както сега никога не са извършвани“. Той призова правителството да бъде оставено да работи, защото „има изключително спешни задачи за решаване“.

„Аз съм съгласен и приемем правото на всеки гражданин да протестира и да изказва своето мнение. Това е нормално, но смятам, че трябва да се комуникира с мир. В момента виждам, че всичките действия прекаляват. Тези действия минаха в друга насока, започнаха да настройват обществото, хора срещу хора. Това е изключително неприятно“, заяви от своя страна Николай Нинов, председател на Съюза на глухите в България.

Според него протестите и блокадите на кръстовища в София наподобяват хаос, който „ще прелее и създаде много негативна и неприятна ситуация в България“. Нинов подчерта още, че единствено с протести и викове „оставка“ ситуацията в България няма да се подобри. „Протестът и законите, срещу които в момента се протестира, бяха приети във формата, в който участваше и г-жа Манолова, протестиращите, колегите и нашите организации. Бяхме подложени на невероятен медиен натиск през 2018 г., включително на излизане от МС хората с увреждания бяха плюти, викаха по нас и т.н.“, допълни го Павел Савов от Българската асоциация за интеграция, рекреация и спорт.

Той бе категоричен, че всичко постигнато през годините може много лесно да бъде загубено, ако бъде подмината границата на добрия тон. „Хората с увреждания не са добитък и не са стадо, те също ще намерят начин да се организират. Въпросът е винаги да гледаме истината“, подчерта той. Тезата подкрепи и Владислава Цолова от организацията на родители на деца с аутизъм, която припомни приетият наскоро Закон за личната помощ. „Нашите деца имат възможност да се развиват на едно европейско и световно ниво, за каквото и ние, родителите на по-големи деца, преди няколко години само мечтахме“, смята тя. „Системата ни убива“ не са майките на деца с увреждания, а са майки на няколко деца с увреждания“, допълни още Владислава Цолова. /БГНЕС