Сабаленка без проблеми на старта на Уимбълдън

Арина Сабаленка започна с чист успех участието си на Уимбълдън, след като надви Моника Никулеску с 6-1, 6-4 за около час и 15 минути игра.

Сабаленка чака американка или британка във втори кръг.

Поставената под номер 2 в основната схема беларускиня и квалификантката от Румъния откриха тазгодишното издание на турнира от Големия шлем под закрития покрив на Корт 1. Началото на надпреварата се забави с над два часа заради дъжд. Сабаленка загуби само един гейм в откриващата част.

Тя имаше повече затруднения във втората, въпреки че поведе с 3-0 и два пробива. Никулеску успя да се доближи на един от съперничката, но нямаше сили за повече и така беларускинята закономерно намери място във втори кръг. Сабаленка завърши с цели 40 уинъра повече от румънката, но и 25 повече непредизвикани грешки.

В спор за място в трети кръг тя ще чака победителката от срещата между Даниел Лао от САЩ и Кейти Боултър от Великобритания.

Двукратната шампионка на Уимбълдън Петра Квитова загуби още в първи кръг на тазгодишното издание на надпреварата от Големия шлем, след като отстъпи на Слоун Стивънс с 3-6, 4-6 за около час и 20 минути игра.

Откриващият сет започна с пробив за чехкинята, но последва моментален рибрейк на американката. Стивънс постепенно натисна и направи нов пробив в шестия гейм, след което комфортно довърши нещата в своя полза. Втората част вървеше равностойно до седмия гейм, когато американката нанесе решителен удар и се поздрави с победата.

Стивънс надигра Квитова в един от сблъсъците от първи кръг при дамите.

Тя спечели 78% от точките на първо подаване и спаси четири от петте точки за пробив пред Квитова. При уинърите-непредизвиканите грешки, и двете бяха с отрицателен баланс, но чехкинята направи едва осем уинъра срещу цели 20 грешки, докато при Стивънс статистиката бе 11-14. В следващия кръг тя ще играе с Кристи Ан (САЩ) или Хедър Уотсън (Великобритания).

Напред продължиха още Лорън Дейвис, Гарбине Мугуруса, Мадисън Кийс, Лесли Патинама Керкхове, Мария Камила Осорио Серано и Екатерина Александрова. /БГНЕС