"Сабах": Договорът с България е важна стъпка за превръщането на Турция в газов хъб

България подписа дългосрочно споразумение с Турция, с което получи достъп до терминалите за втечнен природен газ (LNG) на съседната страна и до нейната мрежа за транзитни доставки до границата си. Това се казва в анализ на „Сабах“.

Фатих Дьонмез

13-годишното споразумение предвижда пренос на до 1,5 млрд. куб. м газ годишно и ще спомогне за повишаване на сигурността на доставките в Югоизточна Европа, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Споразумението между българската държавна газова компания „Булгаргаз“ и турската държавна газова компания BOTAŞ ще даде на България достъп до газовата мрежа на Турция и терминалите за втечнен природен газ, за да се подпомогнат доставките.

България, която е почти изцяло зависима от руския газ, се опитва да си осигури алтернативни доставки на достъпни цени, след като Москва прекрати доставките през април заради отказа на София да плаща в рубли.

С този договор, газът, който България ще придобие от международните пазари ще бъде преработен в Турция, преди да бъде доставен по тръбопровода след като бъде готов за употреба.

„Булгаргаз“ ще може да използва терминалите за втечнен природен газ на Турция за товарни превози, които ще се транспортират до България по газовата мрежа на BOTAŞ.

„Това ще има голям принос за сигурността на доставките на природен газ за Европа, особено за България. Това е и една от важните стъпки за превръщането на Турция в газов хъб“, подчерта Дьонмез.

Българският му колега Росен Христов заяви, че със сделката „си осигуряваме възможността да купуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в Турция, което е най-подходящо за България от логистична гледна точка“.

Христов заяви, че България иска да резервира капацитет от около 1 млрд. куб. м газ годишно в турските терминали за втечнен природен газ и да сключи сделки за внос с европейски и американски производители на втечнен природен газ.

Резервациите за 2023 г. ще бъдат по-малко, тъй като „Булгаргаз“ вече е спечелил търгове за слотове на терминала за втечнен природен газ Ревитуса.

Понастоящем страната-членка на Европейския съюз внася 1 млрд. куб. м газ годишно от Азербайджан и покрива останалата част от нуждите си, които общо възлизат на около 3 млрд. куб. м годишно, чрез внос на втечнен природен газ от Гърция.

Според плановете на Министерството на енергетиката България ще покрива една трета от нуждите си от газ с внос на втечнен природен газ през Турция, една трета - чрез гръцкия терминал за втечнен природен газ, който трябва да заработи през 2024 г., и една трета – с доставки от Азербайджан.

Енергийният експерт и бивш посланик на България в Москва Илиян Василев заяви, че резервирането на новия капацитет ще осигури алтернативи на натоварения терминал в Ревитуса.

Турция внася руски газ и Москва предложи създаването на хъб за руски газ в Турция.

Христов заяви, че България не може да контролира какъв газ ще влиза в България, но че София ще се увери, че подписва сделки за доставки на втечнен природен газ, които не са от Русия. /БГНЕС