С тържествена церемония издигнаха националния флаг

На Деня на народните будители с тържествена церемония бе издигнат националният флаг пред сградата на президентската институция. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на Националната гвардейска част, предаде репортер на БГНЕС.

Днес отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

„Това е петата година, в която имам честта да бъдем заедно и да говоря на празника. Всеки път отдавах почит към хората на духа и културата, към героите, които са осветявали мрака в миналото. На всички вас - днешните будители, заяви Румен Радев в словото си по повод празника.

В първите години призовавах да се събудим. Миналата година доживяхме голямото народно събуждане. България се променя – търси нови идеи, обсъжда нови решения. Проблемите се изричат на глас, а заблудите с изтекъл срок на годност отминават в историята. Времето е кризисно, тежко, болезнено. Но такова е всяко събуждане, подчерта Радев.

Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни! Да не се поддаваме на хипнозата на лъжата и на манипулациите. Днес всичко е в ръцете на нашия събуден народ! Вечна признателност към паметта и делото на будителите от миналото! Благодарност към днешните просветители, към носителите на духа, на познанието и надеждата! Към непримиримите! Честит празник, завърши словото на президента. /БГНЕС