Сърбия ще изгражда руска ядрена централа, за да има влияние върху съседите

Изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че разглежда възможността за изграждането на ядрена централа и че по този въпрос вече са водени преговори с руската държавна компания, на практика представлява тектонично движение от историческа и геополитическа гледна точка.

Това се казва в коментар на руската проправителствена агенция РИА Новости, който е озаглавен "Русия ще получи ядрена централа в Сърбия". Според агенцията "в момента е трудно да се оцени дълбочината и значението на този факт". В същото време агенцията подчертава, че на "Сърбия не й е нужна ядрена централа".

"Разбира се, че Русия не може да работи по съветския модел, когато съюзниците от Варшавския договор бяха заливани с пари, но Росатом и финансовото министерство в Москва ще изготвят предложения, които ще бъдат приемливи и за двете страни", се казва още в коментара. "В крайна сметка ядрената централа не е къщичка от компютърна игра, която може да се построи с едно натискане на копчето. Тук става въпрос за обучение на студенти, постоянна подготовка на кадри, доставяне на гориво и неговото извозване. Срокът на експлоатацията на една ядрена централа е минимум 50 г. Ние сме свидетели на исторически промени, когато дългосрочното политическо влияние не става с разполагането на военни бази, а с изграждането на ключови обекти, които носят не само печалба на страната, но и дава възможност да се налага собствената воля върху съседите", пише още агенцията и подчертава: Сърбия не е първата държава, която е осъзнала това и има независимостта и здравия разум да стигне до правилното заключение".

БГНЕС припомня, че от десетина години в град Ниш, в непосредствена близост до българската граница, се намира "Руско-сръбският хуманитарен център". Той се превърна в основен фактор за натиск на Москва върху Белград. ЕС и НАТО многократно са посочвали, че "този център няма хуманитарна мисия". В същото време руската страна на няколко пъти поиска нейните служители да получат дипломатически имунитет. /БГНЕС