Сърбия отхвърля декларация за мир с Косово

Предложих декларация за мир със Сърбия в шест точки, но предложението ми беше отхвърлено без да бъде прочетено, заяви косовският премиер Албин Курти пред медиите в Прищина след вчерашния кръг на политическия диалог за нормализиране на отношенията със Сърбия в Брюксел с посредничеството на ЕС.

Както вестник „Коха Диторе“ съобщи на своя портал, Курти заяви, че това е предложение за споразумение, "което той е изготвил като декларация за мир със Сърбия", подчертавайки, че това е "балансиран документ".

„Моето предложение беше отхвърлено, преди да бъде прочетено, което свидетелства за нежеланието им да постигнат споразумение“, каза той.

Курти добави, че вицепремиерът Бесник Бишлими е прочел на срещата в Брюксел 11 точки, които Сърбия поставя като блокади за Косово, но сръбските представители дори не искат да чуят за това.

Курти обяви продължаването на диалога в Брюксел на политическо ниво през септември. Както той уточни, "беше постигнато споразумение техническите екипи на Косово и Сърбия да се срещнат в края на август" и през септември ще има нова среща на политическо ниво.

Той също така посочи, че "е жалко, че не е постигнато взаимно споразумение", добавяйки, че "сръбската страна категорично се противопоставя на това".

"Не разбирам защо трябва да се страхуваме да се изправим пред миналото, когато знаем, че има проблеми в него, пред които все още се изправяме", каза Албин Курти.

Премиерът на Косово заяви в Брюксел, че е жалко, че президентът на Сърбия Александър Вучич не се дистанцира от изявленията на министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин за сръбския свят, което беше оценено като евфемизъм за „Велика Сърбия“. След срещата с президента на Сърбия Курти заяви, че е засегнат и въпроса с изявлението на министър Вулин за "сръбския свят".

„За съжаление президентът на Сърбия не се дистанцира от Вулин, (Ивица) Дачич, (Слободан) Милошевич и всеки, който беше на власт през 90-те. Това е наистина тъжно. Факт е, че имаме десет години диалог в Брюксел, без окончателно споразумение, защото съществува тази проблемна съпротива за справяне с миналото," каза Курти.

БГНЕС припомня, че вчера сръбският президент Александър Вучич каза, че срещата с косовския премиер Албин Курти в Брюксел е била пълен провал.

„С Курти не бе възможно да се договорим за нищо. Повече от всякога съм загрижен за сигурността на сърбите в Косово“, каза Вучич на излизане от срещата, която е била бурна и е продължила по-малко от предвиденото.

Според него той се е убедил, че е възможно да има най-лошата среща. Вучич поясни пред РТС, че от ЕС е имало предложения, които Сърбия е приела напълно. Те са били в три точки:

Установяване на самоличността на останките на безследно изчезналите, да се въздържат от действия, които могат да дестабилизират ситуацията. Третото предложение е било да има редовни срещи един път в месеца, а когато е необходимо и повече.

„Не успяхме да се договориме за тези три точки“, каза сръбският президент.

Според Вучич същността на изявленията на Курти се отнасяли до това, че Сърбия е виновна най-малкото за три геноцида в Косово. Първият през 1878 г. след Берлинския конгрес, когато Сърбия става независима държава. Вторият след Балканските войни /1912-1913/ и третият през 1999 г.

„Много е трудно да се преговаря с ирационални хора, които говорят само за миналото. Ние разбираме, че е имало престъпления и от двете страни, но те не разбират от това. Те виждат себе си само като жертви, а сърбите като престъпници. Твърденията за геноцида имат за цел да представят сърбите като най-жестокият народ в света“, заяви Вучич и поясни: „Намираме се в трудна позиция, защото мнозинството страни от ЕС признаха независимостта на Косово“. /БГНЕС