Съпротивата в Афганистан отвоюва три района

Отряди на Националния фронт на съпротивата (НФС) в северната провинция Панджшир, които не се подчиняват на радикалното движение талибани, отвоюваха три региона там. Това съобщи в петък в местния вестник Afghanistan Times. Според нейни източници милициите са върнали контрола над районите Дара, Абшар и Парян, разположени в северните и североизточните части на Панджшир. Както бе уточнено, в резултат на ожесточени боеве силите на съпротивата „унищожиха десетки талибански бойци“.

Тези сили отхвърлят властта на радикалите и започнаха съпротива в Панджшир, ръководена от Ахмад Масуд и бившият вицепрезидент Амрула Салех, който се обяви за действащ държавен глава, след като президент Ашраф Гани избяга от страната.

В понеделник говорителят на талибаните Забихула Муджахид обяви, че Панджшир е под техен пълен контрол, така че войната в Афганистан е приключила. На свой ред Масуд заяви, че конфронтацията с радикалите продължава, призовавайки всички жители на Афганистан към общонационално въстание. Както уточни говорителят на съпротивата Али Майсам Назари, тя преминава към тактиката на партизанската война. По-късно източник от Панджшир заяви, че интензивните боеве в региона продължават и повечето от жителите на провинцията са се изнесли високо в планините поради агресивните действия на талибаните. /БГНЕС