С какво ще запомним изминалата спортна година

След шоковата заради пандемията от коронавирус 2020 година, спортът направи триумфално завръщане през изминалата 2021 година. Най-голямото спортно събитие в света (а и изобщо най-голямото организирано събитие в световен план) - Олимпиадата, събра хиляди от най-добрите спортисти от всички точки на планетата, една година след предвиденото. За съжаление, Игрите в Токио все пак минаха под знака на Covid-19, след като малко преди старта организаторите взеха тежкото решение всички състезания да се проведат без публика заради поредната вълна на заразени с коронавирус в столицата на Япония.

Триумфът на Марсел Джейкъбс и Джанмарко Тамбери бе сред най-емоционалните моменти на Олимпиадата

Това не попречи на изключителното шоу и демонстрация на спортно майсторство. Участие в Олимпиадата взеха близо 12 500 спортисти, които се бориха за 339 комплекта медала в 33 вида спорт. Разбира се, най-запомнящо от българска гледна точка бе прекрасното представяне на родните спортисти, които спечелиха три златни, един сребърен и два бронзови медала, за да завършат на 30-то място в класирането по медали, а зад нас останаха страни като Турция, Гърция, Румъния, Словения, Украйна, Израел, Ирландия, Словакия, Австрия, Португалия, Аржентина, Мексико, Индия и други.

След невероятна битка в крайна сметка САЩ надви Китай в общото класиране по медали след силен последен ден. Американците спечелиха общо 39 златни, 41 сребърни и 33 бронзови медала. По този начин в Токио САЩ спечели най-много златни, сребърни и бронзови отличия. На второ място завърши Китай (38, 32, 18), а челната тройка допълниха домакините от Япония (27, 14, 17). Много силно се представи отборът на Великобритания с 22 златни, 21 сребърни и 22 бронзови медала за четвъртото място, а в топ 5 влезе и отборът на Руския олимпийски комитет (20, 28, 23).

Сред по-запомнящите се моменти в Токио бе двойният триумф на Италия в рамките на няколко минути на лекоатлетическата писта след изненадващите златни медали на Джанмарко Тамбери (висок скок) и Марсел Джейкъбс (100 метра) и решението на легендарната гимнастичка Симон Байлс да не участва в многобоя и отборната надпревара, за да предпази психическото и физическото си здраве, като все пак Байлс събра сили, за да спечели медал на греда в последния ден на гимнастическия турнир. Впечатляващите постижения на спортистите бяха много, но може би едно от най-атрактивните бе това на грузинския щангист Лаша Талахадзе, който вдигна умопомрачителните 265 килограма в изтласкването (в края на годината Талахадзе подобри и рекорда за най-тежка вдигната щанга в историята, постигайки 267 килограма на Световното първенство в Ташкент).

Животът на Кристиан Ериксен бе спасен пред очите на милиони хора - част от медицинския екип бе д-р Валентин Великов

Извън Олимпиадата несъмнено най-голямото събитие бе Европейското първенство по футбол, провело се в 11 различни държави в Европа (12 различни членки на УЕФА, тъй като Шотландия и Англия са отделни членки). Евро 2020 също бе отложено с една година, но за радост на всички се проведе пред фенове и почти пълни стадиони, а донякъде изненадващо шампион стана тимът на Италия след победа на дузпи над Англия във финала на стадион "Уембли" в Лондон. За Италия това бе втора европейска титла.

Освен с футболните емоции, Евро 2020 ще бъде запомнено и с един смразяващ момент - още във втория ден на турнира звездата на Дания Кристиан Ериксен получи сърдечен арест на терена, но след страхотна реакция и дълга борба на терена, спешните медици успяха да спасят живота му. С гордост можем да отбележим българското участие в мълниеносната реакция на медиците, тъй като част от медицинския екип на стадион "Паркен" в Копенхаген бе д-р Валентин Великов, клубен лекар на Лудогорец. Впоследствие Дания се отърси шока, за да запише няколко впечатляващи победи и да достигне полуфиналите на надпреварата, а в края на август д-р Великов и другите медици получиха специалната награда на президента на УЕФА Александър Чеферин. „Тези хора са истинските герои на Евро 2020 и за мен е истинска чест да им връча тази награда. Тази година призът надхвърля рамките на футболната игра и е важно напомняне за това колко ценен и крехък е човешкият живот“, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин на церемонията в Нион.

Несъмнено едно от постиженията на 2021 бе представянето на Новак Джокович. Сърбинът спечели поред Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос и Уимбълдън, за да стигне до 20 титли от Големия шлем и да изравни големите си съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал по този показател, а след това бе изключително близо до реализирането на Голям шлем, като достигна финала на Ю Ес Оупън, но там бе спрян от руснака Даниил Медведев. Впоследствие Джокович завърши годината като номер 1 в света за рекорден седми път.

Джокович не спечели Голям шлем, но получи уважението на публиката в Ню Йорк

За първи път от години насам Формула 1 предложи на любителите на бързите скорости оспорвана битка за титлата. Трофеят нямаше как да бъде решен по по-драматичен начин - всичко се сведе до последната обиколка на последния старт за сезона в Абу Даби. В тази обиколка нидерландецът Макс Верстапен с Ред Бул изпревари британеца Люис Хамилтън и неговия Мерцедес, за да спечели първата си световна титла и да попречи на Хамилтън да стигне до рекордна осма титла. От Мерцедес първоначално обжалваха решенията на директора на състезанието, но в крайна сметка се отказаха от жалба на по-висока инстанция и Верстапен получи своя трофей.

Разбира се, изминалата година предложи още много моменти, заслужаващи споменаване - десетки олимпийски шампиони, победата на Челси в Шампионската лига, завръщането на Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед и преминаването на Лионел Меси в ПСЖ, първата титла в НБА на Милуоки Бъкс, триумфът на ветерана в голфа Фил Микелсън на Мастърса в Огъста, втората поредна победа на Тайсън Фюри над Дионтей Уайлдър с нокаут в Лас Вегас, както и победата на украинеца Александър Усик над другия световен шампион в тежка категория Антъни Джошуа, седмата Супербоул титла на легендата Том Брейди и много други. Не трябва да се пропуска и проваленият опит на някои от най-големите клубове в Европа да се отделят от УЕФА и да създадат собствена Суперлига, което предизвика вълна на недоволство сред техните фенове, както и опитите на ФИФА да организира Световно първенство на всеки две години, като предстои да стане ясно дали те ще се реализират. /БГНЕС