Съюзът на пивоварите в подкрепа на планинските бегачи в K3 Ultra маратона

В подкрепа на активния начин на живот и енергията, с която ни зарежда природата на българските планини, Съюзът на пивоварите в България – СПБ, за втори път стана част от най-живописния маратон К3 ULTRA - GOLD BORDER RACE. Току що приключилата надпревара е вдъхновена от красотата на Златоград и неповторимата и магична природа на Родопите. Идеята на организаторите от Сдружение K3 Ultra е да съчетаят по уникален начин силата на духа с красотата на избраните за маратона трасета. Пътят преминава през древни крепости и митични светилища, реки и върхове. През тази година по новоизграденото 23-километрово трасе, участниците тичат по маршрут, минаващ по границата с Гърция.

Бирата и спортът отново показаха, че могат да се допълват взаимно

В маратона се включиха 650 участници, които преминаха успешно стръмния и каменист терен. Шампион при най-дългата дисциплина от 85 км. за мъже е Иван Гочев с резултат 10:12:35 ч., докато при жените лидер е Мария Николова с 11:02:37 ч. На първо място в пробега на 53 км се класира Росен Русев за 05:26:30 ч., а водеща при нежния пол е Атанаска Атанасова с време 06:14:56. При най-краткото трасе от 23 км. медали получиха Стилиян Аврамов с резултат от 02:01:02 ч. при мъжете и Антония Георгиева при дамите с 02:23:35 ч.

Като партньор на маратона, от Съюза на пивоварите подкрепят усилията на организаторите за интегриране на спортния дух в природосъобразния начин на живот. „Както у нас, така и в редица европейски държави, с подкрепата на националните бирени асоциации се организират масови спортни прояви, маратони и състезания за промотиране на активния и здравословен начин на живот. Ние сме вдъхновени от партньорството си с организаторите на К3 ULTRA маратона в Родопите и ще продължим с усилията тези инициативи да стават все по-устойчиви, популярни и с международно участие. По този начин се присъединяваме към страните с традиции в бирената култура като Белгия, Германия, Великобритания, Швейцария, където се организират специални маратони за любителите на пенливата напитка и насърчаването на умерената и отговорна консумация. В тази връзка, у нас почти 60 % от пълнолетните българи вече консумират безалкохолни или нискоалкохолни бири поне веднъж месечно.“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

Освен специалните награди от пивоварното сдружение за всички победители в отделните дисциплини, на състезателите от нелекия планински турнир бяха предоставени 1300 традиционни и безалкохолни бири. След тежкото натоварване кехлибарената напитка видимо утоли жаждата на маратонците и повдигна настроението. Явно, както твърдят редица научни изследвания, пивото с по-нисък процент алкохол и безалкохолните бири са изотонични и хидратиращи напитки, което ги прави особено подходящи за възстановяването на организма след екстремни физически и спортни натоварвания. /БГНЕС