Съюз на пчеларите: Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %. Това каза в интервю за БГНЕС председателят на Съюза на българските пчелари, на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз, и на Пчеларски съюз "Акация" - Банкя инж. Михаил Михайлов, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му не може да се изостане от увеличението на стоките от първа необходимост. "Да, ще се увеличи цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от миналата година, тъй като традиционно провеждаме пчеларски изложения в по-големите градове от страната. На тези изложения се видя, че дори това малко повишаване с лев - два на килограм не оказа възпиращо действие срещу любителите и ползвателите на пчелните продукти. Сега предстои новият сезон и вероятно ще се пристъпи към най-малко 10-процентно увеличение на цената на меда", каза инж. Михайлов.

Инж. Михаил Михайлов заяви, че българският пчелен мед има добри физико-химични показатели. "Дали се предпочита български - разбира се. Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който пише, че е произведен в Украйна" или в Китай например. Едрите търговци и преработватели ползват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, но смятам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме достатъчно български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме достатъчно количество и поради това, че малко консумираме - средно между 350 и 400 грама на глава от населението, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за потребление и подхранване на пчелите, а две трети се изнася", коментира инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет как хората, които не разбират, да различат чистия български мед от този с примеси. "Трябва този мед да има сертификат, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от ЕС, то пише, че е произведено в ЕС и се знае, че е в общността. Или пък изрично, че е произведено в България с конкретни координати на пчелин и телефони. Може много лесно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи", допълни още инж. Михайлов. Според него това, че медът може да се фалшифицира, представлява проблем, тъй като това се случва лесно и зависи за морала на тези, които предлагат мед.

Председателят на Съюза на българките пчелари коментира и данните за смъртността при пчелите. "Имаме данни за смъртност и то твърде рано. Традиционната зимна смъртност се установява края на март и началото на април. "Тази година тя настъпи много по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на местното пчеларско дружество даде списък с пчелари, които са пострадали от загуба на пчелни семейства. Вероятно това се дължи на използване на нелицензирани препарати, внос от трети страни, които са за борба с болести по пчелите. Когато се третират тези пчелни семейства с неподходящи ветеринарно-медицински препарати, тогава се стига до гибел", заяви още инж. Михайлов. Той обясни, че ефектът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно поради отслабване на пчелите и комплекс от причини.

По думите му няма точни данни за пострадалите пчелни семейства. "Не са малко районите, които ни се обаждат. Вчера приключи 19-ото пчеларско изложение в Плевен. Там имахме срещи с пчелари от страната, които се оплакваха наистина, че имат проблеми. Така както беше през миналата година, когато се установи много висока зимна смъртност. Дори беше създадена една комисия от научни работници, които обследваха причините за тази смъртност, след това се стигна до подпомагане. Тази година очакваме негативни резултати от изхода на зимния период", заяви инж. Михайлов. Той заяви, че е рано да се каже дали смъртността е повече или по-малко. "Може и да е по-малко", каза още пчеларят. /БГНЕС