Съдебният процес срещу Николай Малинов за шпионаж започва по същество на 26 октомври

Съдебният процес срещу Николай Малинов, обвинен от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна, ще започне по същество на 26.10. 2021 г.

Това реши Специализираният наказателен съд в открито разпоредително заседание по делото, след като прие, че не са налице процесуални пречки за начало на съдебното дело.

Обвинителният акт срещу Н. М. бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване. В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

БГНЕС припомня, че на 23 юни 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов, който е и лидер на партията "Възраждане на отечеството", която създаде през 2020 г., за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването са проведени множество процесуално-следствени действия - разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск, изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи. Досъдебното производство бе образувано по реда на чл.212, ал.1 от НПК. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото. /БГНЕС