Съдът на ЕС: България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители

Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение по преюдициално запитване на Административен съд София-град (АССГ). Според решението на СЕС, веднъж установен произходът на детето в една държава членка, той следва да бъде признат навсякъде в Съюза, независимо от пола на родителите или националното законодателство, съобщават от ЛГБТИ организация „Действие“.

Решението дойде вследствие на заведеното дело от адв. Деница Любенова заради отказа на Столична община, Район „Панчарево“ да издаде акт за раждане на двегодишната Сара. Две-годишната Сара живее в Испания с двете си майки, едната от които е българка, продължава да бъде без документи за самоличност. Предстои АССГ да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за самоличност на детето, за да може Сара да упражнява правото си на свободно придвижване в Европейския съюз, бидейки европейски гражданин.

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и директор на Правната програма на ЛГБТИ организация „Действие“, заяви: „Решението на СЕС е изцяло съобразено с принципите, на които е изграден Европейският съюз, а също и с досегашната практика на Съда, а именно, че всички европейски граждани следва да бъдат третирани еднакво. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете й майки. България не може да се позовава на националната си и конституционна идентичност и обществения ред, за да дерогира основни права на гражданите на ЕС. Детето Сара, казва Съдът на ЕС, е наследник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват.”

Венета Лимберова е председател на ЛГБТИ Организация “Действие“, чрез която се предоставя безплатно правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общност, но също така и за България, тъй като институциите вече ще са длъжни да признаят и да не отказват права на децата с еднополови родители.

Майките на бебе Сара споделят: „Развълнувани сме от решението и нямаме търпение да получим документите на Сара и най-накрая да можем да видим семействата си след повече от 2 години. За нас е важно да бъдем семейство не само в Испания, но и във всяка страна в Европа и накрая това може да се случи. Това е дългоочаквана крачка напред за нас, но и огромна стъпка за всички ЛГБТИ семейства в България и Европа. Благодаря много на оказаната ни подкрепа от ИЛГА-Европа, НЕЛФА, ЛГБТИ организация „Действие“ и особено на адв. Деница Любенова и Венета Лимберова, че се бориха за нашето семейство и безброй други семейства в нашето положение в Европа.“

ЛГБТИ организация “Действие“ чрез Правната програма води стратегически дела за признаване на бракове, сключени в чужбина, на актове за раждане, издадени от други държави, при дискриминация, инциденти и престъпления от омраза срещу ЛГБТИ хора. Безплатната правна програма, която се финансира чрез европейски програми, Фонд Активни граждани, Български фонд за жените и Фондът за равни права, има над 120 дадени правни консултации и повече от 30 заведени дела в национални съдилища през 2021 г. Чрез правната програма на „ЛГБТИ Действие“ досега са заведени три дела и пред Европейския съд по правата на човека във връзка с нарушаване правата на ЛГБТИ хората в България, по които се очакват решения. /БГНЕС