Съборът на БЛС е против отпадането на хартиената рецепта

Най-висшият форум на лекарите в България потвърди категоричната позиция на Националния съвет и настоя за паралелно използване на електронна и хартиена рецепта.

Делегатите на 74-тият събор на БЛС са категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които към момента са в етап на обсъждане. Подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения. С това си решение те препотвърдиха позицията на Националния съвет на БЛС от 16.04.2022.

Представено преди дни проучване на БЛС показва, че Европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената такава.

Резонен е въпросът: Защо хартиените рецепти важат в Европа, а у нас все още се обсъжда тяхното пълно отпадане? Българските лекари за пореден път заявяват пълната си подкрепа за дигитализацията на сектора, но без това да бъде за сметка на ограничаването и отнемането на права на лекари и пациенти.

Затова: 74-тият Събор на БЛС настоява хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава и напомня: Лекарят е лекар във всеки един момент, не само в работно време, пред своя компютър! /БГНЕС