"Ryanair" ядосан на „съветска“ Италия заради таван на цените на самолетните билети

Европейската комисия поиска от Рим повече информация относно мерките си за борба с високите цени на полетите между италианските острови и континента, след като авиокомпании заявиха, че този ход нарушава правилата на ЕС.


Италианското правителство на Джорджа Мелони одобри в понеделник мярката, която е насочена към използването на алгоритми за ценообразуването на полети от страна на авиокомпаниите и забранява използването им за вътрешни полети между континенталната част на Италия и Сицилия и Сардиния, освен в редки изключения.

На практика мярката ще забрани на авиокомпаниите да повишават цените на полетите между континенталната част и Сицилия или Сардиния с повече от 200% от средната цена на полета - въпреки че не е ясно какво ще се смята за "средна цена". Това идва, след като цените на нискотарифните самолетни превозвачи до двата острова скочиха, съобщи „Политико“.

Авиокомпаниите реагираха гневно на тази стъпка на Рим, а главният изпълнителен директор на „Ryanair“ Еди Уилсън я определи като "незаконна".

"Това е нелепо, незаконно и се намесва в свободния пазар според европейското законодателство", заяви Уилсън пред италианската информационна агенция ANSA в сряда. "Тя трябва да бъде отменена."

Говорител на Европейската комисия заяви пред „Политико“, че Комисията се е свързала с италианските власти и очаква да получи "по-подробна информация за точното съдържание на въпросната мярка".

Говорителят заяви, че Комисията подкрепя мерки, които подобряват свързаността на достъпни цени, но "устойчивата конкуренция със свободно определяне на цените обикновено е най-добрият гарант за достъпни цени".

Законодателството на ЕС позволява регулиране на цените само в конкретни случаи, например при пътувания до отдалечени региони, които не носят достатъчно приходи на авиокомпаниите, за да бъдат финансово жизнеспособни - т.нар. задължения за предоставяне на обществени услуги.

Но случаят с тези маршрути не е точно такъв: през пиковия летен сезон „Ryanair“ извършва повече от 500 полета седмично между италианските острови и континенталната част на страната.

Уилсън се нахвърли върху идеята, че авиокомпанията определя цените си въз основа на алгоритмичен профил на пътниците, като заяви, че това е "теория на конспирацията, основана на фантазията на хора, които нямат достатъчно работа".

В последващо интервю за италианския вестник „La Repubblica“ Уилсън сравни мярката със "Съветския съюз през 1927 г.".

Той твърди, че от икономическа гледна точка мярката е "нелогична", тъй като ще насърчи компанията да намали маршрутите си до Италия и вместо това да се отвори към нови дестинации. "Дори в училището на Хари Потър са разбрали, че трябва да увеличиш предлагането на даден продукт, за да намалеят цените", добави той.

Сега мярката на правителството ще бъде разгледана от депутатите в Камарата на депутатите на Италия, които разполагат с два месеца, за да внесат изменения. /БГНЕС