Рууд спря Зверев за 1/2-финал в Маями, Швьонтек с 15-а поредна победа

Каспер Рууд се класира за полуфиналите на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Маями, след като елиминира Александър Зверев в три сета – в отделните части 6-3, 1-6, 6-3, за около един час и 40 минути игра.

Норвежецът, поставен под номер 6 в основната схема, влезе по-добре в срещата и реализира пробив в четвъртия гейм, след който не погледна назад. Този брейк се оказа достатъчен за скандинавеца да поведе в резултата. Отговорът на втория в схемата германец не закъсня и след два пробива той категорично гарантира трета заключителна част. В нея обаче Рууд влезе по-концентриран и след ранен пробив не изпусна контрола върху събитията на корта, за да се класира за първия си полуфинал в Маями и изобщо на твърди кортове от Мастърс 1000 веригата – до момента той имаше три полуфинални участия в турнири на червено от тази категория в Рим, Монте Карло и Мадрид.

Каспер Рууд.

В спор за място на финала той ще играе с изненадата на надпреварата Франсиско Черундоло. Аржентинецът ще играе за първи път на 1/2-финал от Мастърс 1000 в кариерата си, след като Яник Синер се отказа при пасив от 1-4 в откриващия сет на двубоя им. Той отстрани четирима поставени по пътя към последните четири в турнира и втори тенисист след отказване – по-рано представителят на домакините Райли Опелка, 16-и в схемата, също не завърши мача си с южноамериканеца. Последваха победи над Гаел Монфис (22) и Франсис Тиафо (28).

В другите два четвъртфинала един срещу друг ще се изправят Данийл Медведев, който при успех ще се върне на върха в мъжкия тенис, и действащия шампион Хуберт Хуркач, а в другата двойка съперници са Карлос Алкарас и Миомир Кецманович.

При жените, Ига Швьонтек се класира за полуфиналите на силния тенис турнир от WTA 1000 в Маями, след като надигра Петра Квитова с 6-3, 6-3 за около един час и 15 минути игра.

Срещата започна равностойно и без пробиви в първите пет гейма, но световната номер 1 натисна в шестия и проби подаването на чехкинята. До края на частта полякинята не изпусна инициативата и спечели комфортно с 6-3. Вторият сет се разви по идентичен начин с разликата, че този път брейкът дойде в петия гейм. До края Швьонтек направи още един пробив, с който си подпечата и билета за последните четири в съревнованието.

Ига Швьонтек (л) и Петра Квитова (д).

Това бе 15-и последователен успех за новата номер 1 в женския тенис след отказването на Ашли Барти от спорта, като тя първо стигна до полуфиналите на Аустрелиън Оупън, а след това грабна титлите в Катар и Индиан Уелс. Нейна съперничка в спор за място на финала ще бъде представителката на домакините Джесика Пегула, която сложи край на участието на петата в схемата Паула Бадоса от Испания, която се отказа при пасив от 1-4 в първия сет.

В другия полуфинал съпернички ще бъдат 22-та поставена Белинда Бенчич от Швейцария и японката Наоми Осака. /БГНЕС