Руските партизани: Рейдът в Белгород е успешен, операцията продължава

Бойци от руските партизански групи обявиха рейда в руската област Белгород за успешна и добавиха, че тя "продължава", съобщи Си Ен Ен.

Член на легиона "Свобода за Русия", който се подвизава под псевдонима "Цезар", заяви пред репортери, че "ефектът от този рейд е невероятен".

"Целият интернет [се] взриви, закипя", каза Цезар пред журналисти, при среща с партизаните в Сумска област в Североизточна Украйна.

Денис Никитин, командир на Руския доброволчески корпус (РДК), заяви, че операцията им продължава. "Първата фаза, ние я считаме за успешна фаза. Тя вече приключи, но операцията продължава", каза той.

Никитин коментира и отношенията на своята група с украинските военни.

"Всичко, което правим в рамките на държавните граници на Украйна, очевидно координираме с украинските военни", но "всяко решение, което вземаме зад граница, зад държавната граница, е наше собствено решение", каза той.

"Това, което правим, очевидно можем да поискаме от нашите, да кажем, другари, приятели, да ни помогнат в планирането", каза Никитин. "Те ще кажат "да", "не", "това е добра идея", "това е лоша идея". Така че това е един вид насърчение, помощ и съдействие."

Украинското правителство се дистанцира от руските партизани, заявявайки, че те действат независимо в Русия.

Легионерът Цезар заяви пред журналисти, че руските сили са били "твърде глупави и твърде бавни" в реакцията си на трансграничната атака. Той твърди, че неговите бойци са унищожили руска механизирана рота.

"Донесохме им тежки загуби", каза Цезар.

Руското министерство на отбраната заяви на ежедневния си брифинг вчера, че силите му са отблъснали нападателите обратно на украинска територия с помощта на въздушни удари, артилерийски огън и военни части.

На въпрос дали операцията от понеделник е част от широко рекламираната украинска контраофанзива, Цезар отговори: "Мисля, че е нещо като, да". Той каза, че украинските военни предоставят на легиона "Свобода за Русия" "стрелково оръжие, артилерийски оръжия, тежки превозни средства, всичко".

"Искаме да освободим страната си... да живеем, да просперираме в свобода и да имаме възможност за самореализация", заяви Цезар. /БГНЕС