Руски удари разрушават електропреносната мрежа при първия сняг в Украйна

Нови руски атаки поразиха градове в Украйна в четвъртък - последната вълна от удари, които засегнаха енергийната инфраструктура на страната с настъпването на зимата и понижаването на температурите.

Повтарящите се удари прекъснаха електроснабдяването и водоснабдяването на милиони украинци, но Кремъл обвини за страданията на цивилното население отказа на Киев да преговаря, а не руските ракети.

Журналисти на АФП в няколко украински града заявиха, че новите удари са настъпили в момент, когато за първи път през този сезон е паднал сняг, и след като официални лица в Киев предупредиха, че предстоят "трудни" дни с наближаването на застудяването.

Атаките дойдоха в момент, когато Москва и Киев потвърдиха удължаването на споразумението, позволяващо на Украйна да изнася зърно през Черно море, което има за цел да подпомогне световното снабдяване с храни.

След победите на бойното поле срещу Русия Украйна се сблъска с поредица от удари по електропреносната си мрежа.

"Две крилати ракети бяха свалени над Киев. Информацията за евентуални жертви и щети е в процес на уточняване", съобщи областната администрация на Киев, като добави, че руските сили са използвали и дронове, произведени в Иран.

Херсон, 16 ноември 2022

Трудна ситуация

Ръководителят на централната област Днепропетровск Валентин Резниченко заяви, че руските удари са засегнали административния център Днепър.

"Поразено е промишлено предприятие. Има голям пожар", каза той, като по-късно съобщи, че са ранени 14 души, сред които и 15-годишно момиче.

В южната Одеска област руски удар също е бил насочен към инфраструктурата, а губернаторът предупреди жителите за заплахата от "масирана" ракетна атака по черноморската територия.

"Моля жителите на областта да останат в убежищата", заяви Максим Марченко.

Източната област Харков също е била ударена, съобщи губернаторът Олег Синегубов, като добави, че Русия е поразила "критична инфраструктура", а в резултат на ударите са ранени трима души.

Президентът Володимир Зеленски публикува любителски кадри, на които, както той твърди, се вижда руски удар по Днепър, като нарече Москва "терористична държава" и заяви, че Москва "иска да донесе на украинците само още болка и страдание".

Кремъл обаче заяви, че в крайна сметка Киев е виновен за последиците от прекъсването на електрозахранването.

"Нежеланието на украинската страна да разреши проблема, да започне преговори, отказът ѝ да търси обща позиция - това са последиците", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Най-голямата вълна от руски ракети върху градове в Украйна по-рано тази седмица прекъсна електрозахранването на милиони домове, но доставките за хората, които останаха без ток, бяха до голяма степен възстановени в рамките на няколко часа.

Украинската енергийна компания "Укренерго" обаче заяви, че "студената вълна" е довела до повишено търсене в регионите, в които наскоро е възстановено електрозахранването.

"Това допълнително усложни и без това трудната ситуация с енергийната система", заявиха от компанията.

Не знаем със сигурност

В началото на седмицата напрежението се покачи, след като ракета падна на полска територия близо до границата с Украйна, и се стигна до обвинения за това кой е отговорен за взрива, при който загинаха двама души.

Зеленски, след като преди това заяви, че е виновна руска ракета, изглежда смекчи публичните си коментари по въпроса, които породиха опасения за опасна ескалация.

"Не знам какво се е случило. Не знаем със сигурност. Светът не знае", заяви Зеленски.

"Но съм сигурен, че това беше руска ракета, сигурен съм, че стреляхме от системите за противовъздушна отбрана. Но сега е невъзможно да се твърди, че това е била противовъздушната отбрана на Украйна", добави той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба също изглежда оттегли решителната позиция на Киев, че именно руска ракета е поразила Полша, след разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

"Споделяме мнението, че Русия носи пълна отговорност за ракетния си терор и последствията от него на територията на Украйна, Полша и Молдова", заяви Кулеба в Twitter.

Русия заяви, че ударите ѝ са били насочени към обекти на 35 км от границата с Полша, а от изображенията от мястото на удара става ясно, че ракетата е изстреляна от Киев. /БГНЕС, АФП