Русия започна учения в Японско и Охотско море с участието на повече от 60 кораба

Във водите на Японско море и Охотско море започнаха тренировъчни учения на силите на руския Тихоокеанския флот. В тях участват повече от 60 военни и снабдителни кораба, около 35 самолета на военната авиация, брегови войски и над 11 хил. военнослужещи.


Видеозапис от началото на ученията беше публикуван от руското министерство на отбраната в Telegram. Един от корабите е обозначен с буквата Z, която се използва от руските войски по време на военната операция в Украйна.

"В съответствие с плана за подготовка на военните за управление на силите (войските) на Тихоокеанския флот за 2023 г. от 5 до 20 юни във водите на Японско и Охотско море под ръководството на командващия Тихоокеанския флот адмирал Виктор Лина се провежда оперативно учение на разнородни сили на флота в далечната морска зона", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В хода на ученията военните ще търсят вражески подводници, ще провеждат тренировъчни и бойни учения, ще отработват организацията на противовъздушната отбрана на отряди кораби и организацията на логистиката в морето.

Адмирал Сергей Авакянц, командващ Тихоокеанския флот, беше уволнен през април. На негово място беше назначен адмирал Владимир Лина, командир на Балтийския флот./БГНЕС