Русия отчете скок в доброволците за армията след атаката в Москва

След смъртоносната терористична атака в концертна зала в Москва руската армия отбеляза ръст на хората, които се записват за да се бият в Украйна, съобщиха от армията, предаде АФП.

Групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за нападението, при което загинаха повече от 140 души - най-тежката подобна атака в Русия от години.

Оттогава обаче президентът Владимир Путин продължава да твърди, без да предоставя доказателства, че Украйна има пръст в замислянето на нападението.

"През последната седмица и половина в пунктовете за набиране на военнослужещи е регистрирано значително увеличение на броя на желаещите да подпишат договори с руското министерство на отбраната за участие в специалната военна операция", заявиха от министерството на отбраната.

Москва нарича пълномащабната си офанзива в Украйна "специална военна операция".

От министерството заявиха, че досега над 100 000 души са се записали доброволно за участие в бойните действия през 2024 г. - включително 16 000 души през 10-те дни след нападението.

"Повечето кандидати посочиха, че основният мотив при подписването на договора е желанието да отмъстят за жертвите на трагедията, която се случи на 22 март", добави то в изявление в Телеграм.

Киев отрича каквато и да е отговорност, а американски официални лица заявиха пред медиите, че Вашингтон е предупредил Русия за възможна атака в предградията на Москва.

Но Путин и руските официални лица продължават да свързват нападението с Украйна и нейните западни поддръжници.

Нападението в залата на "Крокус Сити Хол" е най-фаталното, за което някога ИДИЛ е поемала атговорност на европейска територия.

Въоръжените лица нахлуха в залата и стреляха по посетителите на концерта, след което подпалиха сградата.

Миналата година Путин заяви, че Русия разполага с повече от 600 000 войници, които се сражават в Украйна. Той също така нареди на страната да увеличи общата численост на войските си до 1,32 млн. души от предишното ниво от 1,15 млн. души.

Миналата година министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че планира да увеличи броя на договорните войници - тези, които доброволно се записват, за разлика от наборните - до 745 000 през тази година.

Руските сили имат значително предимство по отношение на човешките ресурси на бойното поле, а Киев се бори да отговори на интензивните усилия на Москва за набиране на войници.

Армията предлага сравнително високи заплати и е обвинявана, че се стреми да набира кадри в най-бедните региони на Русия и в етническите републики на страната. /БГНЕС