Русия осуети украинска атака срещу Крим с 42 дрона

Москва заяви, че нейните сили са осуетили опит на Украйна да атакува анексирания от Русия Крим с 42 дрона през нощта, предаде АФП. "Девет безпилотни летателни апарата бяха унищожени... над територията на Република Крим. 33 безпилотника бяха обезвредени от силите за радиоелектронна борба и се разбиха, без да достигнат целта", написа руското министерство на отбраната в Telegram. Министерството не съобщи дали има щети или жертви.


Крим, анексиран от Русия през 2014 г., беше цел на Киев по време на офанзивата на Москва в Украйна, но беше подложен на по-интензивни, засилени атаки през последните седмици. Киев многократно е заявявал, че планира да си върне Крим.


В четвъртък Украйна заяви, че нейните сили са развяли знамето на страната в анексирания от Русия Крим по време на "специална операция", за да отбележат втория си Ден на независимостта в хода на войната. В сряда Киев съобщи, че е унищожил мощна руска противовъздушна система С-400 в района, която според него е нанесла "болезнен удар" на вражеската противовъздушна отбрана. Москва също така обвини Украйна в атаката на построения от Русия Кримски мост, който свързва полуострова с Русия. Мостът е затворен поради множество инциденти, включително масивна експлозия през октомври миналата година. /БГНЕС