Русия арестува още трима души заради атентата в Москва

Руската служба за сигурност ФСБ съобщи, че е арестувала още трима души, заподозрени, че са помогнали за подготовката на смъртоносната терористична атака в концертна зала в Москва миналия месец, съобщиха държавните медии, предаде АФП.

Групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ) пое отговорност за клането, при което бяха убити повече от 140 души, когато въоръжени лица нахлуха в залата "Крокус Сити Хол" в покрайнините на Москва, след което подпалиха сградата.

ФСБ съобщи, че е арестувала трима души в Москва, уралския град Екатеринбург и Омск в Сибир за финансиране и вербуване за нападението.

"Двама от задържаните са превеждали пари за закупуване на огнестрелни оръжия и автомобили, използвани в терористичната атака, а третият е участвал пряко във вербуването на съучастници в терористичната атака и финансирането на нейните извършители", цитира изявление на ФСБ информационната агенция "Интерфакс".

Държавните медии публикуваха кадри, на които се вижда как агенти на ФСБ извършват арестите.

Двама от тях са чужди граждани, а един е руснак, съобщи ФСБ.

Русия е арестувала повече от дузина души, които според нея са участвали в нападението, включително четиримата стрелци, всички граждани на Таджикистан.

Групировката "Ислямска държава" многократно е поемала отговорност за нападението, но Москва се е опитва да припише вината на враговете си, твърдейки, че то е било "поръчано" от Киев или от Запада.

"Имаме всички основания да смятаме, че основната цел на тези, които са поръчали кървавата, ужасяваща терористична атака в Москва, е била да нанесат щети на нашето единство", заяви руският президент Владимир Путин.

Той заяви, че "ислямските фундаменталисти" не са имали причина да се насочат към Русия.

Украйна и западните лидери многократно отричаха каквато и да е връзка с нападението и твърдяха, че Москва се опитва да се възползва от трагедията. /БГНЕС