Русия създава петролен флот в сянка

В навечерието на 5 декември Русия създава "сенчест флот" от танкери, за да заобиколи ембаргото върху доставките на руски петрол по море, съобщава агенция „Блумбърг“.

Според данните обемът на руския петрол, транспортиран по море през септември, е бил по-висок, отколкото през февруари. В същото време, според оценки на „Блумбърг“, обемът на енергийните доставки за европейските страни значително е намалял, а обемът на доставките за Азия, както и за неидентифицирани купувачи, се е увеличил.

Според агенцията това се дължи на факта, че „за обслужване на интересите на Москва се създава голям сенчест флот от танкери с неизвестни собственици“.

Поддържането на износа от 4 милиона барела петрол дневно ще изисква голям брой кораби, за които се твърди, че се планира да бъдат добавени към 240-те танкера, използвани за транспортиране на ирански и венецуелски петрол, според Braemar, цитиран от „Блумбърг“. Освен това се очаква увеличаване на случаите на прехвърляне на енергосуровината от един кораб на друг. Това се дължи на риска от директен износ на петрол от руски пристанища под санкции, както и на необходимостта да се използват по-големи танкери по далечни маршрути, които поради размера си не могат да влизат в руските пристанища в Балтийско море. /БГНЕС