Русия продължава да атакува, Украйна се отбранява ожесточено

Поредна тежка нощ за Украйна. Паралелно с падането на големия град Херсон в руски ръце, продължават и бомбардировките на Мариупол с цел пристанището на града да бъде превзето.

Ето обобщение на изминалата нощ на конфликта в Украйна:

- Руски напредък на юг -

Руските сили превзеха черноморския град Херсон в Южна Украйна. Това се счита за значителна победа за Москва след поредица от военни неуспехи.

Към този момент руските сили обграждат Мариупол, стратегическо пристанище на Азовско море, което се намира между контролирания от Русия Крим и отцепилите се републики Донбас. Часове наред около пристанището се водеха ожесточени престрелки.

- Харков бомбардиран -

Вторият по големина град в Украйна Харков продължава да бъде обект на тежки обстрели от руска страна, като полицейските и университетските сгради са сред последните ударени.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че член на нейната наблюдателна мисия в Украйна е загинал при обстрела.

- Липса на храна и гориво спря огромната военна колона преди Киев -

Високопоставен служител на отбраната на САЩ съобщи, че огромната колона, първоначално изчислявана с дължина от 64 км., натрупана от руски военни превозни средства северно от Киев, е "спряла" поради недостиг на гориво, храна, но и ожесточена украинска съпротива.

- Един милион бежанци -

Повече от един милион души са избягали от Украйна след руската инвазия. Това съобщи агенцията на ООН за бежанците, като броят им бързо нараства.

- Първи руски жертви -

498 от руските войници са били убити в Украйна. Това е първият официално обявен брой загинали откакто президентът Владимир Путин започна инвазията си преди седмица. Истинският брой на жертвите от всяка страна не е известен. ООН е регистрирала 227 смъртни случая на цивилни.

- Разследване на военни престъпления -

Главният прокурор на Международния наказателен съд съобщи, че активното разследване на възможни военни престъпления в Украйна "ще продължи незабавно". Разследването получи подкрепата на 39 държави.

- Преговори за прекратяване на огъня -

Русия обсъжда възможността за прекратяване на огъня в преговорите с Украйна. Те са насрочени за четвъртък на границата между Беларус и Полша.

- Хуманитарни коридори -

Министерството на отбраната на Русия обяви т. нар. хуманитарни коридори за цивилни да напуснат най-обстрелваните украински градове, включително Киев, Харков и Мариупол.

- ООН настоява за изтегляне на Русия -

Общото събрание на ООН прие, изискваща Русия „незабавно“ да се оттегли от Украйна. Москва получи подкрепа само от четири други държави - Беларус, Северна Корея, Еритрея и Сирия. Нейните съюзници Китай и Куба се въздържаха.

- Руски самолети над шведското въздушно пространство -

Четири руски изтребители са влезли във въздушното пространство на Швеция на изток от остров Готланд в Балтийско море, съобщи шведското Министерство на отбраната.

- На мушка са руските олигарси -

САЩ пуснаха "KleptoCapture", чиято цел е да конфискува яхтите, частните самолети и луксозните домове на руски олигарси. Руският собственик на Челси Роман Абрамович потвърди, че ще продаде клуба от Висшата лига, заявявайки, че това е в негов "най-добър интерес".

- Призив към руските майки -

Министерството на отбраната на Украйна покани майките на руските войски, пленени на бойното поле, да дойдат и да приберат синовете си. Експерти тълкуват това като очевиден опит на Украйна да засрами Москва.

- Навални казва на руснаците да протестират -

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който се намира в затвора, призовава руснаците да протестират всеки ден срещу инвазията в Украйна, заявявайки, че не трябва да бъдат "нация от уплашени страхливци".

- Санкции за Беларус -

Съединените щати следват ЕС в налагането на санкции към руския съюзник Беларус като блокира вноса на технологични стоки. /БГНЕС