Русия осъди западното "изнудване и заплахи" на Г-20

По време на срещата на Г-20 в Ню Делхи Русия обвини Запада в "изнудване и заплахи" срещу други държави, предаде АФП.

Индия искаше тазгодишното ѝ председателство на Г-20 да се съсредоточи върху въпроси като справяне с бедността и финансиране на борбата с изменението на климата, но войната на Русия с Украйна измести другите точки от дневния ред.

На срещата в Ню Делхи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се събраха в една и съща зала за първи път от юли насам, но е малко вероятно двамата мъже да проведат разговори.

Съединените щати обвиниха Китай, че обмисля да доставя оръжие на Кремъл. Смята се, че западните делегати ще използват срещата на върха на външните министри, за да възпрат Пекин от намеса в конфликта.

Русия обаче излезе с остро формулирано изявление след срещата между Лавров и китайския му колега Цин Ган в кулоарите на срещата на Г-20.

"Единодушно бяха отхвърлени опитите за намеса във вътрешните работи на други държави, за налагане на едностранни подходи чрез изнудване и заплахи и за противопоставяне на демократизацията на международните отношения", заяви руското външно министерство.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес заяви, че е малко вероятно срещата на Г-20 в Индия да постигне общо изявление след коментарите на Лавров.

"След речта, която видяхме от министъра на външните работи на Русия, не мисля, че Русия е готова да приеме приемливо изявление", заяви Албарес пред репортери.

Не е ясно какво е казал Лавров на срещата при закрити врата, но руското външно министерство заяви преди пристигането му, че той ще порицае западните държави за конфликта.

"Разрушителната политика на САЩ и техните съюзници вече постави света на ръба на катастрофа", заяви министерството във вторник.

Френският външен министър Катрин Колон призова Г-20 да "реагира ясно" на войната, както направи по време на срещата си в Бали миналата година.

Конфликтът е "мръсна война, водена в нарушение на всички закони на войната и на обикновената човечност", заяви тя в обръщението си към срещата.

На срещата на финансовите министри от Г-20 в Бенгалуру миналата седмица не беше постигнато съгласие за общо изявление, след като Русия и Китай се опитаха да смекчат формулировките относно войната. /БГНЕС