Русия не вижда напредък, а Украйна – малки положителни промени

Приключи третият кръг от преговорите между Русия и Украйна.

Ръководителят на руския преговорен екип в преговорите между Москва и Киев Владимир Медински заяви, че третият кръг от преговорите с Украйна за разрешаване на конфликта, фокусиран върху отварянето на хуманитарни коридори, не е оправдал очакванията.

"Нашите очаквания от преговорите не се оправдаха. Надяваме се, че следващия път ще успеем да направим по-значителна крачка напред", каза ръководителят на руската делегация в телевизионно изявление.

Според украинската страна срещата е довела до „малки положителни” промени по важния въпрос за хуманитарните коридори

След като през уикенда бяха прекъснати усилията за придвижване на украински цивилни граждани по коридори и бяха критикувани руските усилия да насочат такива коридори към самата Русия и нейния съюзник Беларус, въпросът придоби по-голяма важност.

"Третият кръг от преговорите приключи. Има малки положителни постъпления в подобряването на логистиката на хуманитарните коридори", заяви в Twitter Михаил Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски.

"Продължиха интензивните консултации по основния политически пакет решения, заедно с прекратяването на огъня и гаранциите за сигурност", добави той.

Днес в град Брест, Беларус, се проведе третият кръг от преговорите между Русия и Украйна, продължил около 3 часа, като по предварителна информация акцентът трябваше да бъде поставен върху отварянето на хуманитарни коридори. /БГНЕС