Русия наложи енергийни санкции, Германия получава по-малко газ

Русия наложи енергийни санкции, Германия получава по-малко газ, 30% загубени работни места видя ООН в Украйна: Агенция БГНЕС представя обобщение на основните акценти от събитията в Украйна:

- Съобщения за анексиране на Херсон -

Проруските власти в южната Херсонска област на Украйна твърдят, че планират да поискат от президента Владимир Путин да присъедини Херсонска област към Русия. Херсон беше първият голям град, паднал под контрола на руските сили след нахлуването им в Украйна.

„Ще има искане Херсонска област да стане пълноправен субект на Руската федерация“, каза Кирил Стремусов, заместник-ръководител на администрацията на Херсон. Кремъл коментира, че жителите на Херсон трябва "само да определят съдбата си".

- Един загинал при атака в Русия -

Един човек е загинал, а други трима са ранени в Югозападна Русия в резултат на обстрел от Украйна, съобщи губернаторът на югозападната област Белгород Вячеслав Гладков в приложението за съобщения Telegram.

- Русия наложи енергийни санкции -

Русия наложи санкции на повече от 30 енергийни компании от ЕС, САЩ и Сингапур в ответен ход след санкциите на Запада срещу Русия. Списъкът съдържа 31 компании, повечето от които принадлежат към групата дъщерни дружества на Газпром Германия на руския енергиен гигант Газпром.

Санкциите засягат и полската EuroPol GAZ S.A., собственик на полската част от газопровода Ямал-Европа.

- Прекъснаха доставките на газ за Германия -

Операторът на украинския тръбопровод GTSOU съобщи, че спирането на руския газ през ключовия транзитен тръбопровод в разкъсания от война изток на Украйна е довело до намаляване на доставките за Германия с 25 процента.

Данните на компанията показват, че доставките през Сохрановка, транзитен пункт за една трета от руските доставки на газ, насочен към Европа, са паднали до нула.

- Ефектите от войната ще продължат "100 години" -

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че украинците ще усещат последиците от войната "в продължение на 100 години" заради невзривени боеприпаси в градовете им. Канцлерът обеща, че съюзниците на Украйна ще помогнат за възстановяването й.

„Тези, които живеят в Германия, знаят, че все още често се откриват бомби от Втората световна война“, каза Шолц пред репортери. „Украйна трябва да се подготви да се бори с последствията от тази война в продължение на 100 години. Затова и ние ще трябва да работим заедно по възстановяването й“.

- Руснаците губят позиции близо до Харков -

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинската контраофанзива до североизточния град Харков набира сила.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов потвърди, че Украйна е превзела няколко села североизточно от втория по големина град в страната.

- 30 процента загубени работни места в Украйна: ООН -

Тридесет процента от работните места в Украйна - общо 4,8 милиона - са загубени след руската инвазия, съобщи ООН.

„Икономическите сътресения, съчетани с голямо вътрешно разселване и потоци от бежанци, причиняват мащабни загуби по отношение на заетостта и доходите“, съобщи Международната организация на труда на ООН в първия си доклад за последствията от войната на Русия в Украйна.

- Мария от Pussy Riot напусна Русия под прикритие -

Мария от Pussy Riot - руската пънк политическа активистка група, напусна Русия, маскирана като куриер за доставка на храна, съобщи самата тя пред New York Times.

33-годишната певица бе заплашена от затвор за участие в протести в подкрепа на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

- Открити тела в руския град -

Жители откриха телата на 44 цивилни под развалините на разрушена сграда в източния град Изюм, който е под руски контрол, каза губернаторът на Харков. Градът действа като врата към региона на Донбас, който Русия обеща да „освободи“./БГНЕС