Русия и Украйна набират нови войници в подготовка за дълга война

Русия и Украйна засилват набирането на войници, които да се сражават и умират в кални окопи, разрушени градове и обширни минни полета, за да подсилят силно изтощените си армии, което е още един знак, че двете страни се подготвят за дълга война.

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който разрешава по-голям от обичайния пролетен набор с цел набиране на около 147 000 души, което е с около 10 % повече от същата пролетна кампания през 2022 г. Макар че е малко вероятно новобранците да отидат веднага на бойното поле - а един руски служител твърди, че те изобщо няма да бъдат изпратени там - наборната служба ще създаде по-голям резерв от потенциални войници за руската армия, която претърпя огромни загуби.

Украйна, която също се опитва да попълни редиците си, съобщи, че е получила над 35 000 заявления за новите сили, които формира - Офанзивна гвардия. В продължение на няколко седмици, опитвайки се да привлече доброволци, украинското правителство разлепи плакати и билбордове из цялата страна и рекламира плана си за мрежа от бойни бригади, които ще работят под ръководството на Министерството на вътрешните работи заедно с редовните войски.

През цялото време в Украйна пристигат още западни оръжия, а официални лица твърдят, че скоро Киев ще започне контраофанзива, за да си върнат загубените територии в източната и южната част на страната.

Нито Украйна, нито Русия разкриват броя на жертвите си, но западни служители и анализатори твърдят, че и двете страни са понесли огромни загуби в човешка сила. Американски официални лица изчисляват, че от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари миналата година досега са убити или ранени около 200 000 руски войници, а Украйна е дала над 100 000 жертви.

Последните седмици на жестоки сражения в източната част на страната, по-специално в градове и селища като Бахмут и Авдиевка, костваха на Украйна голям брой войници, включително някои от най-опитните им бойци. Представители на САЩ заявиха миналия месец, че на моменти стотици украински войници са ранявани или убивани всеки ден.

Въпреки че потуши несъгласието с войната в Русия, Путин остава чувствителен към общественото мнение и периодично се сблъсква с възмущението на роднини на войници и моряци - например след потъването на руския флагмански кораб в Черно море. Тази седмица руските официални лица изглежда се опитаха да потушат опасенията, че последно набираните новобранци скоро ще се окажат на бойното поле./БГНЕС

--------------------------------------------------------------------------------

Джефри Джетълман, Алън Юас, „Ню Йорк Таймс”