Руне и Хюслер определят новия шампион на София Оупън

Sofia Open ще има нов шампион. Във втория полуфинален двубой, 19-годишният Холгер Руне спря серията от 11 последователни победи на двукратния първенец Яник Синер и стигна до успеха след 5-7, 6-4, 5-2 и отказване на Синер. Благодарение на успеха, Руне достигна до първия си финал на турнир на твърди кортове. В неделя той ще се изправи срещу Марк-Андреа Хюслер (Швейцария), който по-рано през деня победи четвъртия поставен в схемата Лоренцо Музети (Италия).

Причина за отказването на Синер стана едно неприятно падане на корта в средата на третия сет, при което водачът в схемата нарани глезена на десния си крак. 21-годишният тенисист направи опит да продължи двубоя, но след като беше пробит за 2-5 се отказа. „Беше страхотен мач. Искам да пожелая всичко най-добро на Яник, дано успее бързо да се възстанови", каза в интервюто на корта щастливият победител Руне. „Чувствам се малко уморен след вчера. Но днес сервирах отлично, получих много лесни точки при сервис, което беше много важно в течение на двубоя", добави датчанинът.

Руне (д) отказа шампиона от последните две издания Синер (л).

В неделя Руне ще излезе за втори път във финален двубой от тура. По-рано през сезона той триумфира на червените кортове в Мюнхен. За Хюслер това ще бъде дебютно участие във финал в Световния тур.

В първия сет играта вървеше гейм за гейм, като двамата взимаха сравнително убедително подаванията си. В последния възможен момент пробив все пак стана и той беше дело на Синер, който успя да реализира четвъртия си брейк-бол от началото на мача и откри резултата – 7-5. Загубата на сета по никакъв начин не подейства негативно на Руне, напротив. 19-годишният тенисист първи стигна до пробив, при това на 0, за да поведе с 3-2 гейма. Сервирайки за изравняване на резултата, Руне трябваше да отрази две точки за връщане на пробива и след успех с 6-4 вкара срещата в пълния ѝ формат.

Решителният трети сет започна с пробив на старта дело на Руне. В средата на сета, при 3-2 за Руне и 15-15, Синер падна лошо на корта и нарани глезена на десния си крак. След оказана медицинска помощ италианецът се завърна в игра, но само за няколко минути. Той беше пробит за втори път в седмия гейм, след което прекрати участието си в турнира.

По-рано днес, Марк-Андреа Хюслер стана първият финалист на Sofia Open 2022! В страхотен двубой, продължил 1:35 часа, швейцарският тенисист се наложи над Лоренцо Музети (Италия) със 7-6 (5), 7-5 и за първи път в кариерата си ще играе на финал в Световния тур. В целия двубой имаше един-единствен пробив, дело на Хюслер в последния гейм в срещата.

Със сигурност това е една от най-големите победи в моята кариера. Никога не съм играл на АТП финал, все още не мога да повярвам. Изключително щастлив съм", каза в интервюто на корта 26-годишният тенисист.

Марк-Андреа Хюслер.

В тайбрека на първия сет Музети имаше преднина 5-1 точки, но Хюслер записа серия от 6 последователни разигравания на сметката си, които му осигуриха успех в сета. „При 1-5 точки нямаше какво да направя. Просто исках да запазя концентрацията си. Знаех, че ако той продължи да поддържа нивото си ще ми бъде трудно. И двамата сервирахме много добре, нямаше много дълги разигрвания. Много съм щастлив от начина, по който играх", добави Хюслер.

Първата ракета на Швейцария отрази два мачбола на четвъртфиналите срещу Камил Майхжак (Полша). „Ще гледам втория полуфинал, но ще се опитам да се концентрирам върху моята игра. Със сигурност ще бъде добър финал, без значение срещу кого", каза още Хюслер. Срещу Музети швейцарецът наниза 10 аса и вече има впечатляващите 51 спечелени точки директно от начален удар. /БГНЕС