Румънски полицаи ще патрулират в Банско

Полицаи, изпратени от Румъния, пристигнаха в туристическия български град Банско и ще патрулират заедно с българските си колеги през зимния туристически сезон. Банско е една от предпочитаните дестинации за зимни спортове за много румънци.


Служителите ще бъдат командировани в Областната дирекция на полицията в Банско, Областната дирекция на полицията в Разлог и Областната дирекция на полицията в Гоце Делчев. Смесените екипи ще извършват патрулни дейности за поддържане на обществения ред от 21 декември 2023 г. до 26 март 2024 г., съобщи G4Media.

Установената вече практика на съвместно патрулиране ще бъде от полза за чуждестранните туристи в Банско, а присъствието на румънски полицаи ще допринесе за сигурността в региона. Подобни съвместни патрулни мисии се провеждат между Румъния и България вече повече от 10 години.

Заедно с колегите си от сектор "Пътна полиция" в Благоевград румънските полицаи също ще осъществяват контрол на движението и ще защитават обществения ред и сигурността на гражданите. Засилено полицейско присъствие ще има по входно-изходните пътища, водещи към и от долината на Разлог, както и в курортните селища в района.

Допълнителни сили ще има в град Банско, на местата с висока концентрация на хора - на началната станция на кабинковия лифт, в местността Бъндеришка поляна и в местността Шилигарника./БГНЕС