Румъния не е готова за законово признаване на еднополовите двойки

Румънският премиер Марсел Чолаку заяви, че румънското общество не е готово за признаването и правната защита на еднополовите двойки, цитиран от Romania-Insider.

По-рано тази година Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Румъния за това, че не е осигурила каквото и да е правно признаване на еднополовите връзки. С мнозинство от 5 на 2 гласа съдиите от съда постановиха, че Букурещ нарушава член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека.

По време на неотдавнашното интервю премиерът Чолаку, лидер на Социалдемократическата партия, заяви, че това няма да е първият или последният път, в който ЕСПЧ осъжда Румъния.

"Румънското общество не е подготвено. Не е нито първото, нито последното, което ще бъде осъдено. Румъния е била осъждана и за отношението за затворите. Това не е един от моите приоритети и отново не вярвам, че Румъния е готова в този момент", заяви главата на румънското правителство.

Той спомена, че не е "тесногръд човек" и че има приятели, които имат еднополови връзки, но че позицията му на премиер го принуждава да има по-широк мироглед.

До 25 март Румъния трябва да представи предложения за мерки след решението на ЕСПЧ относно признаването и правната защита на еднополовите двойки.

Задължението на Румъния да защитава и признава семействата, създадени от лица от един и същи пол, е потвърдено от Съдийската колегия на Голямата камара, която отхвърли жалбата, подадена от румънското правителство по делото Бухучану и Чоботару и 20 други семейства срещу Румъния. По този начин решението на ЕСПЧ, постановено през май тази година, остава окончателно, както и позитивното задължение на правителството и парламента на Румъния да приемат спешни мерки, за да осигурят защита и правно признаване на всички семейства.

през 2018 г. се проведе референдум за изменение на Конституцията на Румъния, като инициативата се основаваше на гражданска инициатива, започната от Коалицията за семейството в края на 2015 г. Референдумът, подкрепен от Румънската православна църква, не достигна необходимия праг на валидност.

Елена Ласкони, кмет от реформистката партия USR, разкри пред медиите, че на референдума е гласувала в подкрепа на традиционното семейство и че за нея "семейството се създава от мъж и жена". След това тя беше попитана дали подкрепя браковете между хора от един и същи пол и отговори: "Аз съм християнка, православна съм и вярвам, че семейството се създава от мъж и жена". В отговор USR, единствената партия в Румъния, която показа подкрепа за еднополовите бракове, я премахна от челните места в списъка с кандидати за предстоящите избори за Европейски парламент.

Председателят на румънския Сенат и ръководител на Национално-либералната партия, част от управляващата коалиция, Николае Чука, също заяви, че подкрепя традиционното семейство. Той също така призна, че е гласувал на референдума през 2018 г.

На 11 октомври т.г. председателят на крайнодясната партия AUR, Джордж Симион, обяви, че в близко бъдеще ще бъдат предприети инициативи за два важни референдума. Единият ще бъде поредният референдум за определяне на брака като съюз между мъж и жена, а другият - за установяване на правото на парични плащания. AUR, за която се съобщава, че се издига в социологическите проучвания, се стреми да включи и двата въпроса в Конституцията. /БГНЕС