Румен Спецов: Не са установени нарушения за имоти на висши държавни служители

„Говорихме за това, което е подадено към НАП за проверка на базата на предварителна информация, която е изготвена от ДАНС до главния прокурор, има постановление за извършване на проверки на конкретни физически лица, които заемат висши държавни длъжности”.

Това каза директорът на НАП Румен Спецов, по повод разследването за имоти на държавни служители в чужбина, след като бе изслушван от депутати, предаде репортер на БГНЕС.

Проверките са приключили през 2020 и 2021 година. Не са установени сериозни нарушения.

„Проверките са приключили отдавна, защото писмата и конкретните случаи са през 2019 година, проверките са приключили през 2020 и началото на 2021. Не са установени нарушения. 38 лица са проверени и не е открито нарушение. Лицата, които са подадени към НАП за проверки е установено, че има разминаване между декларираното имущество, дохода и банковите сметки. Ще ви дам пример, дадено лице е било длъжно да декларира банкова сметка в чужбина с 10 000 евро, но тя не е декларирана и съответно КПКОНПИ установява това нещо, но в хода на проверката е установено, че са от друга конкретна дейност, което не означава, че са с неизяснен произход”, обясни директорът на приходната агенция.

Той отказа да посочи лица, които са били проверявани.

„В НАП са дошли конкретни сигнали, които вече са били открити от ДАНС. Ние изследвахме техния произход. Ще се въздържа да посочвам лица“, каза той.

Спецов съобщи, че проверките по „Барселонагейт” продължават.

„По „Барселонагейт” проверките продължават за конкретни лица. Ще приключат, когато получим цялата информация. Не всичко, което идва от чужбина, идва с необходимата скорост“, добави той.

„Всички сигнали и цялата информация се проверява, ако има обстоятелства, които не са били известни, ще бъдат проверени“, уточни Спецов. /БГНЕС