Радев: Партиите нямат основания за претенции към датата на изборите

Нека си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и велик ден за възкръсващата демократична България. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

"Искам да подчертая, че ни предстоят редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основания за претенции към датата", заяви президентът и добави: "Ако питате мен, най-добрата дата беше септември миналата година, след като през юли властта изчерпа търпението на хората".

Държавният глава каза още, ще управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес и всички заедно трябва да бдим за спазването на закона.

"Последните месеци отнеха живота на хиляди българи, защото правителството не подготви страната за втората вълна на пандемията. През тези месеци бяха източени милиарди от държавния бюджет. Можехме да предотвратим тези загуби, ако бяхме провели изборите навреме", изтъкна президентът.

Румен Радев заяви, че въпросът е не толкова кога, а как ще се проведат тези избори.

По покана на Католическата църква в България държавният глава присъства на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София. Благодаря на българските католици за поканата да присъствам на днешната церемония, която е голямо признание за тях като общност“, посочи още Румен Радев. Монсеньор Румен Станев е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Събитието е историческо за Католическата църква в България, тъй като досега не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София. Говорителят на Междуритуалната епископска конференция на католическата църква в България Ива Михайлова уточни пред медиите, че изказаните позиции за датата на изборите не са на Католическата църква в България. "Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях“, каза Михайлова. /БГНЕС