Румен Радев: Готов съм да свикам КСНС при заплаха

Президентът Румен Радев има готовност да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при промяна на обстановката след нападението на движението „Хамас“ над Израел, предаде репортер на БГНЕС.


В Бургас тази вечер държавният глава заяви, че в момента най-важното е да не се допуска некомпетентно вмешателство в работата на службите и продължаване на опитите за тяхната политизация.

Радев припомни, че към момента няма пряка заплаха за националната ни сигурност. Извод, потвърден в неделя от Националния контратерористичен център.

"Очаквам службите за сигурност да продължат да работят спокойно и отговорно. Ако има промяна в обстановката съм готов да свикам Консултативен съвет за национална сигурност", каза Радев.

Относно промените в конституцията, президентът изрази мнение, че настоящото Народно събрание няма нито легитимност като обществена подкрепа, нито достатъчно гражданско представителство, за да пренаписва българската Конституция.

"Настоящото НС няма нито легитимност като обществена подкрепа, нито достатъчно гражданско представителство като процент гласували при последните избори, за да пренаписва българската Конституция, а и партиите, които напират да пренапишат обществения договор нямат според мен и моралната легитимност да го правят, защото те събират парламентарна подкрепа с цената на предателството на собствените си избиратели, така че на всички е ясно, че тези напъни за подмяна на обществения договор се правят най-вече, за да се оправдае безпринципната коалиция", каза още Румен Радев. /БГНЕС