Румъния започва износ на природен газ за Молдова

Румъния започна да изнася природен газ за Република Молдова по газопровода Яш-Унгени на 3 декември по обяд, съобщи Agerpres, цитирайки представители на оператора на газопреносната система Transgaz. Не се съобщават подробности относно количествата, които се предвижда да бъдат транспортирани.

Меморандумът за Вертикалния коридор, който се очаква да улесни потока на газ (включително втечнен природен газ) от Гърция до Румъния, беше подпечатан в Атина миналата седмица. Забележително е, че меморандумът вече включва Gastrade - собственик, разработчик и бъдещ оператор на морския терминал за втечнен природен газ в Северна Гърция в Александруполис.

Според Deschide.md президентът Клаус Йоханис е засегнал темата за газовите потоци от Гърция към Молдова по време на срещата си с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис миналата седмица.

Газопроводът Унгени-Кишинев е инвестиция на Transgaz с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Румънската компания Transgaz управлява интерконектора Яш-Унгени и газопровода, който доставя природен газ от границата с Румъния (при Унгени) до региона около столицата на Молдова.

Първият износ на газ за Кишинев се осъществява в момент, когато енергийната система на Молдова е подложена на изключителен натиск от страна на Русия, която от началото на ноември доставя само половината от договорените количества. В допълнение, поради интензивните ракетни атаки от страна на Русия, Украйна вече не е в състояние да доставя електроенергия на Молдова, която трябваше да се обърне към Румъния в търсене на доставчици. Hidroelectrica, OMV Petrom и CE Oltenia допринесоха за това, но Молдова се нуждае от повече енергийни ресурси, а природният газ, ако се доставя постоянно от румънски компании, може значително да облекчи натиска и да намали рисковете от спиране на тока. Такова прекъсване на електрозахранването се случи миналата седмица в цяла Молдова по време на интензивна ракетна атака от Русия към Украйна.

За разлика от природния газ, маршрутът на електроенергията от Румъния до Молдова минава през Украйна, което го прави уязвим към нестабилното функциониране, причинено от войната. /БГНЕС