Рубльов сломи Надал за дебютен полуфинал в Монте Карло

Андрей Рубльов поднесе сензацията в тазгодишното издание на турнира от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло, след като надигра Краля на клея Рафаел Надал с 6-2, 4-6, 6-2 в четвъртфиналната фаза за над два часа и половина.

Рубльов (д) постигна най-голямата победа в кариерата си.

Руснакът започна великолепно срещата и поведе с пробив още в откриващия гейм, преди испанският Матадор да се върне при 2-2. 11-кратният шампион в надпреварата обаче не спечели гейм до края на сета, а Рубльов нанесе първи удар в сблъсъка. Втората част започна огледално на първата – пробив за руснака в дебютното подаване на Надал. 20-кратният шампион от турнирите в Шлема изоставаше с 2-4 във втория сет, но тогава показа непримиримия си дух и характер, взимайки четири последователни гейма след страхотна битка и шансове за пробив и за двамата тенисисти.

Заключителната част стартира разменени пробиви, но от 1-1 Рубльов влезе в серия от четири поредни гейма на свой ред. До края испанецът нямаше сили за нов обрат и така допусна едва второ поражение в четвъртфиналите на турнира при 16-то си поредно участие на този етап – предишният път това стана в двубоя със сънародника му Давид Ферер. Рубльов спечели първи мач в преките сблъсъци с Надал след двете загуби на Ю Ес Оупън 2017 и Финалите на АТП миналата година. За него това е втори пореден полуфинал в Мастърс 1000 турнирите след този в Маями, където отстъпи на бъдещия шампион Хуберт Хуркач, и първи в Монте Карло.

Негов съперник в спор за място на неделния финал ще бъде друг дебютант в тази фаза на съревнованието – Каспер Рууд, който по-рано детронира действащия шампион Фабио Фонини след 6-4, 6-3.

Даниел Еванс продължи с великолепното си представяне на турнира от сериите Мастърс 1000 в Монте Карло, след като сломи съпротивата на Давид Гофен след обрат – 5-7, 6-3, 6-4, за близо 2 часа и 45 минути битка.

Британецът, елиминирал в предишния кръг световния номер 1 Новак Джокович, стартира с ранен пробив в откриващия гейм, като имаше аванс от 5-3. Сервирайки, за да поведе в сетовете, обаче, той се пропука и допусна рибрейк. Белгийският му опонент направи нов пробив, след което дръпна в резултата. Това обаче не пречупи Еванс, който направи ранен пробив и във втория сет, а след това не изпусна инициативата. Стигна се до третата част, където и двамата имаха шансове за пробив – Гофен пропусна цели четири в деветия гейм.

Еванс продължи с впечатляващото си представяне в Монте Карло.

Това се оказа ключово и на собствен сервис белгиецът бе пробит в десетия, с което Еванс си подпечата първо класиране на турнир от Мастърс 1000 в кариерата. В спор за място в неделния финал той ще играе с първата ракета на Гърция Стефанос Циципас, който продължи напред след отказ на Алехандро Давидович Фокина. Испанецът се оттегли поради травма след края на откриващия сет, загубен с 5-7. /БГНЕС