РСМ: ЕС ни мами, ние сме перфектни! София: Дела, а не омраза

През последните две години преди края на всяко едно председателство на Европейския съюз в Скопие започва масирана кампания срещу България и непочтеността на европейските лидери. Това се казва в обширен анализ за евроинтеграцията на Западните Балкани и отношенията на РС Македония с България, изготвен от екип на Международния отдел на БГНЕС.

България в продължение на 30 години ясно и категорично е подкрепяла независимостта и териториалната цялост на РСМ. Веднага след присъединяването на страната ни към ЕС, българският преговарящ екип от МВнР предостави цялата документация, в която е разписан пътят на България за присъединяване към европейското семейство. В продължение на десетилетие никой покрай Вардара, обаче не е потърсил съдействие от българските преговарящи.

След членството на РС Македония в НАТО, което стана възможно благодарение на застъпничеството и силната българска подкрепа, започна рязка промяна в политиката на властите в Скопие по отношение на Договора за добросъседство, подписан на 1 август 2017 г. Първи под удара попадна Смесената българо-македонска историческа комисия, чиято работа е разписана в Договора. В продължение на почти година тя не се събираше под претекст изборите в РСМ, след това заради пандемията, а от началото на тази година е блокирана по незнайни причини.

РСМ е права, ЕС е неискрен

През последната година и половина министърът на европейската интеграция Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и други официални лица не спират да повтарят, че РСМ е „жертва“ на ЕС, че Скопие е напълно готов, но по вина на Брюксел така желаното европейско членство не се случва.

„Много от гражданите, но и правителствата, вече не вярват, че Европейският съюз е искрен и сериозен, когато обещава европейска перспектива и бъдеще за страните от Балканите“. Това е едно от последните твърдения на Димитров, който не спира да руши доверието в Европа сред македонските граждани.

В същия дух са и изказванията на външния министър Османи. Според него РСМ е „перфектна“ и „въпросът за достоверността на европейската идея в региона се свежда до Република Северна Македония. Ако на това перфектно досие не се отговори положително, това наистина поражда съмнения в региона относно достоверността на този проект.”

Президентът Стево Пендаровски предложи свой оригинален прочит на евроинтеграцията, като намекна за хубавите връзки с Китай и Русия – два стратегически конкурента на ЕС.

„Не се безпокоя от навлизането на други държави, това е тяхно легитимно право, това е част от техните национални интереси и не само на Китай и Русия. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че гражданите ни губят доверие в европейските ценности“, каза той на 6 септември пред „Радио Свободна Европа“.

Никола Димитров е фронтмен на омразата срещу България

Коридор 0

Може би най-големият символ на разделението между РСМ и България е липсата на инфраструктура между двете страни. За да стигнете от Скопие до София трябва да пътувате по „кози пътечки“, както се изразяват потърпевшите шофьори. Свързаността не е кухо понятие, но между нашите две столици е именно такова, те остават единствените в Европа, които нямат помежду си жп връзка.

Седмица преди срещата в Бърдо екип на БГНЕС посети „изграждането“ на Коридор №8 от македонска страна между българската граница и град Крива Паланка. Пътят е напълно разоран от близо година, работи се спорадично, инцидентно, и тук-там има по някоя машина. Снимките направени от екипа ни говорят красноречиво за липсата на желание за напредък.

Така Коридор №8, който е от огромно икономическо значение за България и РСМ, защото ги извежда на пазарите на Италия и източните държави, всъщност e една голяма нула.

Институционална омраза към България

Българските власти многократно са предупреждавали, че е абсолютно неприемливо да се възпитават гражданите, на която й да е държава в омраза към друг народ, в случая България и българите.

Езикът на омразата започнал с установяването на кървавия режим на югославския диктатор Тито през 1945 г. разцъфтя в „демократичните времена“. След обявяването на независимостта държавните медии в Македония продължават да „информират“ за България по титовски. Македонското радио, телевизия и информационната агенция - и трите финансирани от държавния бюджет и с правителствена благословия публикуват почти всеки ден „информация“ за българските фашистки зверства. Само от началото на годината до днешния ден са публикувани 173 новини за българските зверства. Дори за Деня на независимостта на България, 22 септември, се съобщава на ... 5 октомври.

В същото време вие никъде няма да намерите и ред за репресиите, извършени от диктатора Тито или по времето на Югославия. Единствената новина, която успя да пробие информационното затъмнение, е за ликвидирането на Струмишката петорка. Жертвите на това трагично събитие, петима младежи от 1951 г. са описани като жертви на "тогавашните власти" без повече уточнения.

В същото време българите продължават да са фашисти и окупатори, дори армията на нацистка Германия се определя като германски войски.

Обща или споделена история

Една от най-важните точки в Договора бе създаването на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябваше да предложи на правителствата на двете страни как да се чества общата история и герои. Вместо да намери пътищата за разбирателство, нейната работа бе саботирана от македонските „историчари“, които въпреки всички писмени и материални документи отказват и оспорват българския характер на Саумиловата държава и Възраждането.

Съпредседателите на смесената комисия Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров

След близо година прекъсване в своята работа по вина на Скопие днес въобще не е ясно дали комисията отново ще се събере и кога ще е нейното следващо заседание. В македонските медии се появи информация, че мандатът на членовете на македонската комисия е изтекъл на 15 септември и все още не е подновен от министерството на Буяр Османи.

Идентичност, език и фалшификации

Българските власти многократно са заявявали, че никой нито отрича, нито има намерение да оспорва съвременната идентичност на гражданите на Северна Македония. Но бившият ръководител на македонската дипломация и настоящ министър на евроинтеграцията Никола Димитров използва агресивна риторика срещу България, твърдейки, че на него никой няма право да му казва как да се чувства. Всяко свое изявление той, както и останалите политици в РСМ, започват с това как българите искат да им отнемат езика, идентичността и т.н.

Фалшифицирането на миналото е основният проблем в двустранните отношения. Примерите тук са хиляди. Последният от тях е от преди седмица, когато стана ясно, че македонските власти са унищожили паметник на български воеводи в село Клепач, Прилепско. Селото остава в историята с факта, че там през 1904 г. геройски загива войводата Велко Скочивирчето (Скочивирски) заедно с цялата си дружина. Но днес този паметник е заменен с нов, на който идентичността на падналите в борбата е променена, както и техните фамилии.

Оскверненият паметник

В РСМ не спират да обвиняват България, че иска да промени тяхната идентичност, но не се свенят да променят идентичността на хора от миналото, които ясно са заявявали, че са българи.

Този етноцид над българите продължава вече 75 години. Той е официално узаконен със следната заповед от 7 май 1946 г, в която се казва: „За последен път се нарежда да се унищожат всички надписи, названия и други означение на сградите, паметниците и църквите, на български език… Обръща Ви се внимание, че е желателно да направите същото и в най-скоро време да унищожите всички надписи на български език във всички църкви. Внимателно да се прегледат всички църкви и да се премахнат всички табели и плакати, които са закачени по църквите, както и всички предмети, които се намират вътре в църквите и са написани на български език. Същевременно се препоръчва на свещеничеството на Богослуженията, както в църквите, така и извън тях, да не смеят да четат Апостола и Евангелието, нито каквито и да са други молитви, на български език…“.

Европейски натиск или призив за реформи и промяна

Като основен аргумент за нежеланието да се изграждат добросъседски отношения властите в Скопие превратно тълкуват призивите на европейските политици за намиране на решение на спора между България и Скопие. Според тях става въпрос за натиск срещу България, а не за изпълняването на необходимите критерии за членство.

Пример в тази посока бе реакцията на Скопие на изказването на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш, която призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС.

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат", каза държавният секретар и призова да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

Това изявление предизвика множество коментари на политиците в РС Македония.

Премиерът Зоран Заев дори обеща Министерството на външните работи "да провери автентичността на изявлението на Ана Паула Закариаш". "Ще проверим чрез експертните служби на Министерството на външните работи. Проверката ще бъде за автентичността на това, което беше казано и Министерството на външните работи съответно ще реагира“, каза Заев.

РСМ използва всеки удобен случай, за клеветническа кампания срещу България. Такъв бе случаят със словенския "институт" ИФИМЕС, който представи българската държава и германския канцлер Ангела Меркел като почитатели на Третия райх. Друг случай бе свързан с неграмотно скалъпен "нон-пейпър" само преди месец.

Бившият македонски президент Бранко Цървенковски заяви, че "България иска да реализира целите от Втората световна война по времето на фашизма, а бивш македонски посланик в София нарече президента "Румен Радев българския Милошевич". В нито един от случаите властите в Скопие не се разграничиха от тези прояви на омраза. Няма разлика и в поведението на опозицията, която се гордее, че неин младежки лидер държи вулгарна реч срещу българките.

За Буяр Османи РСМ е перфектна

Дискриминация и права на българите

Без да припомняме избиването на хиляди българи през 1945 г. и преследването на стотици хиляди, ще споменем само няколко случая от последните десет дни. Разпит от дисциплинарната комисия във външното министерство на македонски дипломат "поради опасни български прояви" и оставянето на разфасована птица пред вратата на друг дипломат, публично заявил, че ще се пише българин при преброяването.

За всичко е виновна София

Липсата на напредък за започване на преговори на РСМ с ЕС се обяснява от властите в Скопие с липсата на правителство в България. Македонският президент Пендаровски и външен министър Османи твърдят, че за всичко са виновни в София, защото там няма легитимна власт. Но това не пречи на еврокомисаря по разширяването, както и на други европейски дипломати да провеждат регулярно срещи както в София, така и в Брюксел.

Обвиненията на Скопие за липсата на партньори в София изглеждат меко казани странни, защото РСМ няма посланик в София от април 2020 г.

Необяснимо е също така защо властите в Скопие вече трета година отказват да изпратят нота до ООН, с която да стане ясно, че нямат нито териториални, нито малцинствени претенции към нас.

Въпреки всичко България ще положи всички усилия за присъединяването на РСМ към ЕС, но крайният резултат зависи от политическата воля на власт и опозиция в Скопие. /БГНЕС