Ройтерс: 80 американски войници са убити при иранското нападение

Иранската държавна телевизия съобщи, цитирана от Ройтерс, че 80 „американски терористи“ са убити, а американски хеликоптери и военна техника са повредени. Тя не представи доказателства за това как е получила тази информация.

По-рано източник заяви, че непосредствени данни за загинали американци няма, докато други американски служители отказаха коментар.

Общо 22 ракети са ударили две бази, в които се помещават американски войски, но няма жертви в Ирак, съобщиха иракските военни след атаката през нощта.

"Между 01:45 и 02:15 ч. (22:45 и 23:15 централно гринуичко време) Ирак беше ударен от 22 ракети, 17 по въздушната база „Айн ал Асад“ и 5 по град Арбил", съобщи иракското военно командване, добавяйки, че ракетите са ударили градове, използвани от ръководената от САЩ международна коалиция.

„Няма жертви сред иракските сили“, съобщиха военните, визирайки нападението, осъществено от Иран в отговор на убийството на висшия ирански генерал от САЩ.

Ирански представители заявиха, че Техеран не иска война и ударите му "приключват" отговора си на убийството в петък на Касем Солеймани, мощен генерал, чието погребение в Иран след дни на траур бе завършено приблизително по същото време на изстрелванията на ракетите. Иранската държавна телевизия показа мнозина скърбящи, празнувайки след нападението.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Туитър, че е в ход оценка на щетите от ударите и че той ще направи изявление по-късно.

„Всичко е наред!“, туитва Тръмп, който през декември 2018 г. посети един от целевите обекти в Ирак, въздушната база „Айн ал Асад“.

Германия, Дания и Норвегия заявиха, че нито една от войсковите им единици им в Ирак не е регистрирала убити или ранени.

Иран, който отдавна заяви, че американските сили трябва да напуснат Близкия изток, каза на Вашингтон да изтегли войските си след атаките, за да се предотвратят още смъртни случаи и предупредиха американските съюзници, включително Израел, да не допускат атаки от своите територии.

Иранската телевизия съобщи, че служител в кабинета на върховния лидер Али Хаменей е заявил, че ракетните атаки са "най-слабите" от няколко сценария за отмъщение. Той цитира друг източник, според който Иран е взел на прицел 100 други потенциални цели.

Иранският президент Хасан Рухани трябва да говори по-късно днес, съобщи държавната телевизия. /БГНЕС