Росстат: Русия навлиза в рецесия

Брутният вътрешен продукт на Русия се е свил с четири процента през третото тримесечие според предварителната оценка на националната статистическа агенция Росстат.

Според официалните данни Русия е изпаднала в рецесия, тъй като западните санкции натежават върху икономиката, предаде АФП.

Тъй като това следва спад със същия размер през второто тримесечие, Русия вече отговаря на техническото определение за рецесия с две последователни тримесечия на спад на БВП.

Четирипроцентният спад на икономическото производство между юли и септември обаче е по-малък от очакваното от много анализатори свиване от 4,5 %.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството нарасна с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Западните санкции ограничиха износа и вноса, включително на ключови производствени компоненти и резервни части.

Дружествата също така страдат от липса на персонал, тъй като частичната мобилизация извади няколкостотин хиляди души от работната сила.

Въпреки свиването на икономиката, нивото на безработица в Русия е 3,9% през септември по данни на Росстат.

Така руската икономика е станала още по-зависима от износа на енергия, който представлява около 40 % от приходите на федералното правителство.

"Ситуацията продължава да се влошава, това не е изненада", каза Дмитрий Полевой, директор по инвестициите в „Locko Invest“ в Москва. /БГНЕС