Росен Желязков се поклони пред гроба на Гоце Делчев

Председателят на Народното събрание Росен Желязков отдаде почит пред тленните останки на водача на Илинденско-Преображенското въстание и ВМОРО Гоце Делчев в църквата „Свети Спас“ в Скопие, предаде специалният пратеник на БГНЕС Георги Пашкулев.

През 2023 г. бяха отбелязани три важни годишнини: 130 години от създаването на ВМОРО, 120 години от избухването на Илинденско-преображенското въстание и 120 години от гибелта на Гоце Делчев, който е убит на 4 май 1903 г. край село Баница, Серско.

След убийството водачът на ВМОРО е погребан в двора на църквата в село Баница. През 1906 г. Михаил Чаков изважда част от костите му, тъй като торсът не се е бил разложил. След края на Първата световна война те са донесени в София. През 1923 г. са предадени за съхранение на Илинденската организация, обединяваща ветерани в освободителните борби на българите в Македония и Одринско.

През 1946 г. тленните останки на Гоце Делчев са предадени на НР Македония. Те са положени в нов специално изработен за целта саркофаг, дело на майстора от Дебърската школа Насте Мирчевски. Именно в този саркофаг те се намират и до ден-днешен в каменния гроб на църквата „Свети Спас“.

Самата църква добива днешния си вид през XIX век. Иконостасът е дело на майсторите Петър Филипов и Макрий Негриев. Той е завършен през 1825 г. Сред стилизираната растителност на иконостаса, майсторите издълбават свои автопортрети и под тях има надпис. В 1854 година Дичо Зограф изписва много от иконите в църквата. /БГНЕС