Росен Плевнелиев: Промяна ще има, ако падне Радев

Популизмът изцяло завладя публичното политическо пространство. Промяна в България ще се случи само, ако няма втори мандат на Румен Радев.

Модернизацията на държавата е спряна. Доброто име на България в Европейския съюз е поставено под въпрос. За всички тези проблеми можем да посочим като отговорен действащия президент.

България трябва да направи Национална програма за развитие 2030, която да бъде приета с консенсус на КСНС при държавния глава.

Борба с коронавируса означава ваксинация, означава план, разписан по седмици, по месеци, който да е валиден за обществени групи. Доктори и учители не може да разберат от днес за утре, че няма да бъдат допуснати до работа.

Членството на РС Македония в ЕС може да стане само, ако те извършат реформи и спазват европейските ценности. Спазването на правата на българите, отказът от езика на омразата и спазването на Договора за приятелство с България са част от тези европейски ценности.

Това заяви в интервю за БГНЕС Росен Плевнелиев, Президент на България (2012-2017 г.).

„Можем да посочим кои са популистите, хората вече го виждат и го усещат. Служебното правителство е популистко, променя неща от днес за утре. То реши да се заиграва с помощите за възрастните хора. Взеха парите от магистрала „Хемус“, за да ги разпределят популистки на възрастните хора за изборите. От една страна днес имаме президент-популист, който пося семето на популизма в България, направи го модерно, то завладя президентската институция. От друга гледна точка имате популистки партии, които се борят за властта и има голям шанс да я вземат“, заяви държавният глава.

Според него популистите знаят как да се заиграят със страховете на хората. Възходът на популизма е свързан с миграционни кризи, терористични атаки и бедността. Навсякъде, където има нерешени проблеми в обществото, има два начина за разрешаването им. Единият е популисткият – лицеви опори, обещаваме безумни неща, само и само да вземем властта. Другият е работещ, устойчив, проактивен начин – как да адресираме проблемите на обществото, за да дадем работещи решения.

Президентът Плевнелиев заяви още, че действащият държавен глава Румен Радев не е дал нито едно такова работещо решение. Според него последният единствено говори как системата не работела, как управляващите са корумпирани, но вече около година Радев има цялата власт в държавата.

„Веднага може да разделим нещата на две – политици, които идват и казват – Аз виждам България след 5 или 10 години, в дългосрочен план, приоритети, обърнати в ясни решения, обърнати в личности. Обратното е това, в което днес България е загубена – противопоставяне, разделение, заиграване с надеждите на хората, някаква измислена генералска битка, някакви програмирани действия на хора, които са се възприели като почтени и сочат държавния глава като обединител на почтените. Последно това е правено във Ваймарската република“, каза още Плевнелиев.

Той е категоричен, че никой не може да се изявява като морален съдник в обществото. Според него гражданският комитет, който е подкрепил проф. Анастас Герджиков за кандидат-президент на Република България, наистина е намерил отговор на критичната ситуация, в която се намираме. Президентът допълни, че проф. Герджиков със спокойствието си, с идеите си, с мъдростта, която излъчва, с институционалната си култура – да подаде на всеки ръка, а не юмрук – е един лъч надежда.

„Промяна в България ще се случи само, ако няма втори мандат на Радев. Оттам започва промяната. Ние видяхме в първия му мандат какво се случи – популизъм, в резултат на който в последната година няма нито една чуждестранна инвестиция. Нула по статистиката на БНБ. Нещо повече, статистиката на БНБ показва, че чуждестранни компании продават капитала си на български компании, т.е. те се изнасят. Как няма да се изнесат, когато Президентът на Републиката години наред обяснява как държавата е мегакорумпирана и се управлява от мутри и от мафия. По този начин президентът Радев не спазва Конституцията на Република България, която го задължава да работи за доброто име на родината и да води външна политика, базирана на върховенство на правото. Върховенството на правото казва, че не можеш да даваш присъди – независимо дали на главния прокурор, или на министър-председателя, или на законно избрания парламент. Единственият, който може да прави това, е съдебната система. Президентът Радев многократно и системно наруши Конституцията и законите на Република България. Той не заслужава и не бива да получи втори мандат“, категоричен е Плевнелиев.

Той определи настоящия държавен глава Радев като разединител на нацията – защото противопоставя хората едни на други. Това не помага да намерим правилните решения, защото такива решения се намират, когато всички се обединим. Само заедно можем да се справим, подчерта Плевнелиев. Според него ни трябва умерен човек, какъвто е проф. Герджиков и донякъде Лозан Панов. Последният би могъл да бъде алтернатива на Радев.

„Народът е казал – „Рибата се вмирисва откъм главата.“ Дайте да сменим главата. Тогава ще започне промяната, което означава нов президент, убеден демократ, който да може да лекува раните в обществото от раздялата, от противопоставянето, от неизпълнените обещания, от раздадените, но с нищо неподплатени присъди на президента Радев. Считам, че е добре, че вече я има тази алтернатива и искрено ще се надявам в останалите седмици хората наистина да видят популистките действия и да се сблъскат с тях. Виждате – в енергетиката наблюдаваме пълен хаос, никакви решения. В борбата с коронавируса отново наблюдаваме пълен хаос. Дори модернизацията на държавата спря. Доброто име на България в Европейския съюз е поставено под въпрос. За всички тези проблеми днес, ние можем да посочим президента Румен Радев и да кажем – „Той е виновен“. Той трябва да си понесе наказанието. Нека да започнем начисто“, призова Плевнелиев.

Държавният глава продължи, че решенията на проблемите могат да бъдат много елементарни и те се делят на два вида – работещи и неработещи. Президентът очерта многото неработещи решения, на които се натъкваме всеки ден – борбата с пандемията, модернизацията, управлението на еврофондовете, политическата криза. Всеки българин вижда, че днес живеем в абсолютен хаос, за който няма алтернатива и план. Плевнелиев сподели, че миналата седмица е имал среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е казал, че страната ни няма план и посока. Единствената възможна алтернатива според държавния глава било намирането на работещи решения. Ако погледнем към другите европейски държави, ще разберем, че всички те вече са намерили такива работещи решения. Милиони човешки животи и икономики са били спасени. Плевнелиев попита реторично дали ние сме най-големите експерти, които ще посеем семето на съмнението в прогреса. Той определи президента Радев, неговия министър-председател и неговите министри за основните виновници за тази ситуация.

„Да, през март 2020 г. ние бяхме изненадани. Но дали си спомняме, че тогава имаше Национален оперативен щаб, който взимаше решения отговорно и пред очите на хората? Дали си спомняме, че тогава имаше добра комуникация с хората? Достойни българи като ген. Мутафчийски, като проф. Балтов, бяха изчегъртани, защото спасяваха хиляди човешки животи. Те излязоха през март 2020 г. открито пред целия български народ и казаха – „Това ще стане. Дайте да вземем тези и тези мерки“. Къде са тези най-елементарни неща днес? Успехът е и база на добрата комуникация. Днес сме поставени в хаотична и невъзможна ситуация от хора, които не разбират какво правят. А решенията са много елементарни. Борба с коронавируса означава ваксинация, означава план, разписан по седмици, по месеци, който да е валиден за обществени групи. Доктори, учители, не може да разберат от днес за утре, че няма да бъдат допуснати до работа и тази сутрин българските лекари не могат да лекуват хилядите имащи нужда от лечение пациенти, а биват принудени да се редят на опашки, защото някакъв провален министър, който е антиваксър, се упражнява с живота на българите. Имате и един президент Радев, който не му поиска оставката, тоест той е пряко отговорен за случващото се в държавата“, заяви Плевнелиев.

„По отношение на енергийната криза – когато аз бях президент на България, имахме план „България 2020“. В него имаше ясни приоритети за българската енергетика. Енергийна диверсификация, либерализация и енергийна ефективност, от която печелят милионите българи. Имаме национална програма за саниране на панелните блокове. Излезе президентът Радев и каза, че това е много корумпирана програма и я спря. Нещо повече, в новите еврофондове пари за саниране на блокове вече няма. Отговорността за това е на Радев. Сега ще се насочат пари към нова ядрена централа. Аз не съм против. Но винаги бих избрал санирането и удължаване на живота на панелните блокове. В енергетиката винаги сме имали – план, посока и приоритети“, допълни държавният глава.

Парите за бизнеса – 40 млрд. лв. – подготвени, договорени, спрени от президента Радев, който каза, че планът не работи и трябва друг. За една година вицепремиерът Атанас Пеканов не бил свършил нищо, посочи Плевнелиев. С една година закъснение, последни на опашката и постоянно обяснявайки как Европейската комисия е виновна за нещо, ние не сме били получили един лев аванс. Плевнелиев подчерта, че именно в тези действия си проличавал популизмът. Популистите обичали да се заиграват с Европейската комисия. България зависела от производството на въглища, а ние дори не произвеждаме въглища – копаем буквално кал, толкова нискокачествени са нашите въглища, допълни той.

„Сега някой се заиграва със съдбата на 20 хил. български миньори. Това е президентът Радев, който се опитва да играе като добрия герой, който защитава правата на българските миньори, с лошата Европейска комисия. Това създава траен проблем за България. Първо, Европейската комисия няма да се поддаде на това елементарно упражнение. Трябва да имаме ясна стратегия как и кога ще приключим. Второ, този подход на президента Радев не е честен към децата на българските миньори, защото те трябва да знаят, че професията на бащите им няма бъдеще. Спомнете си един велик политик – Маргарет Тачър. През 80-те години тя отиде при миньорите и каза „Вашата професия няма бъдеще. Да, държавата ще ви помогне, ще ви квалифицираме, ще ви помогнем, но няма да копаем повече въглища, защото така замърсяваме и вашите деца ще страдат“, отбеляза Плевнелиев.

Според него бруталният популизъм, с който сме залети, е същият като в Италия, Унгария и в Бразилия. Популистите не дават дългосрочни работещи решения. Той даде пример с Италия, която е потънала в криза, защото нито един от проблемите й не е решен.

„България трябва да направи Национална програма за развитие 2030. Тя трябва да бъде приета на КСНС при президента Радев, така както аз приех Националната програма за развитие 2020 с пълен консенсус. Тогава ще гарантираме, че което и правителство да бъде на власт до 2030 г. ще изпълнява зададените приоритети“, заяви президентът Плевнелиев.

Той посочи, че това ще ни осигури подкрепата на ЕК и ще получим европейските милиарди.

„Ще имаме легитимност да ги поискаме, защото с консенсус на всички политически партии и общество сме казали, че през 2030 г. искаме България да постигне това и това“, каза Плевнелиев.

Приоритетите в Националната програма 2030 трябва да бъдат съответстващи на целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г., за да можем да гледаме света в очите и да можем да изпълним зададените приоритети на ООН. Тези цели трябва да бъдат разписани година за година с ясни индикатори за успеха, за да знаем година по година къде се намираме.

Той припомни, че вече сме правили веднъж подобно нещо.

„През 2013 г. постигнах пълен консенсус по националната програма за 2020 г. От тогава се смениха 7 правителство и нито едно не е нарушило Националната програма 2020, защото ЕК застана зад нея и европейските милиарди бяха обвързани с националния план за развитие“, каза президентът Плевнелиев.

Днес българско общество е силно противопоставено, но през 2013 г. не сме били в по-различна ситуация.

„През 2013 г. ние бяхме в сходна ситуация, при която, обаче, служебното правителство с вицепремиер Илияна Цанова договори за месец и половина 15,2 милиарда евро по абсолютно легитимен начин. Българските граждани и бизнесът дори не разбраха колко ефективно договорихме и вкарахме тази пари в действие. За месец и половина. Сега се мотаем една година и половина и сме последни. Защо? Защото тогава имахме План 2020. Като държавен глава можех да отида при канцлера Меркел и при всички останали и да кажа: Ние имаме съгласие по национален план за развитие. А ЕК се гордее тогава, когато държавите отидат там с план за развитие, а не с популистко заиграване с тясно национални проблеми. “, каза Плевнелиев и призова всички отговорни политически играчи у нас да приемат подобен план с хоризонт до края на това десетилетие.

По отношение на позицията ни за РС Македония Плевнелиев заяви: „Прави чест на всички поколения български политици, а и на днешните политици, че успяват да поддържат този консенсус. Зад този консенсус стои българското общество. Ние сме единни в това, че истината за историята, историческите манипулации, европейските ценности трябва да бъдат в основата на решението и само тогава то ще бъде устойчиво“.

Единственото, което трябва да направят българските политици е да подобрят комуникацията с глобалните сили и Европейската комисия, за да може да стане ясно решението.

„Обръщам се към нашити приятели в Скопие – лидерите и обществото в РС Македония – трябва да е ясно. НАТО е геополитика, а ЕС са ценностите. Именно защото НАТО е геополитика България подкрепи безусловно РСМ за членство в този най-силен отбранителен съюз на демократични държави. Именно защото ЕС е съюз на ценности България тук е в пълното си право да посочи проблемите със спазване на европейските ценности и да каже, че единствено възможното решение на спора между София и Скопие е решението, което е базирано на европейските ценности. Друго решение не може да има“, категоричен е президентът Плевнелиев.

Той посъветва управляващите в РСМ да не прибягват до натиск и лобиране, защото нищо няма да се получи.

„Ще стане с реформи, които доказват, че европейските ценности са на въоръжение и се изпълняват от обществото и управляващите в РСМ. Европейските ценности са записани в Копенхагенските критерии. Ние имаме проблем именно по отношение на тези ценности. И тук България се явява адвокат и защитник на тези европейски ценности. Искаме да помогнем проблемът да бъде осъзнат от управляващите в Скопие. Решенията не са трудни. Вие трябва да направите това, което направиха в Албания. Ако направите това, няма кой да ви спре по пътя на европейската интеграция“, заяви Плевнелиев.

Той изброи най-важните неща, които властите в Скопие трябва да направят, ако наистина искат да започнат преговори за присъединяване.

1. Европейска ценност е върховенството на правото, но Договорът подписан между правителствата на България и РСМ не се спазва. Това е нарушение на върховенството на правото. Дайте да спазваме този Договор, иначе няма как България да даде зелена светлина.

2. Европейска ценност са правата на всички граждани в едно общество. Но днес все още българите в РСМ нямат същите права каквито имат сърби, албанци, турци, власи и др. Дайте права на тези граждани на РСМ, които се определят като българи, такива каквито имат сърбите или останалите народности. Дискриминацията не е европейска ценност и няма място в ЕС.

3. Европейска ценност е отказът от езика на омразата. Ние все още наблюдаваме език на омразата навсякъде, включително и в държавните медии на РСМ, в учебниците, с които се обучават младите хора. А ние искаме точно обратното. Искаме да няма граница за младите, които заедно да ходят на ски в Банско и на ресторант в Охрид. Младите хора няма как да бъдат първи приятели и братя, ако учебниците в РСМ казват, че българите са татари и фашисти.

Плевнелиев даде за пример Албания, която е извършила всичко необходимо, за да стане член.

„Те посочиха истината за комунистическия режим в своите учебници – и доброто, и лошото. Отказаха се от идеологиите, които насаждат омраза. Направиха честно национално преброяване и всички групи в обществото го приеха. Решиха тежките си териториални проблеми с Гърция. Албания днес е две години напред в своите отговорни действия и реформи, демонстрирайки европейски ценности. Никой не може да ги спре“.

Президентът Плевнелиев се обърна към управляващите и обществото в РСМ:

„Уважаеми приятели и управляващи в Скопие направете това, което Албания прави и няма кой да ви спре. Вие дължите на децата на РСМ отговорите за историята, за комунистическия режим, за идеологията, учебниците, които да бъдат европейски. Започнете реформите. Това ще ви се отплати и не само защото няма кой да ви спре, а защото вие ще напреднете много по-бързо в евроинтеграцията. Който се въоръжи с европейските ценности, прогресира бързо напред. Това е нашият съвет към Вас и сме готови да ви помогнем“, каза президентът на България (2012-2017 г.). /БГНЕС