Ройтерс: Социалистите в България няма да подкрепят Петков за премиер

Българските социалисти, съюзници в отиващото си коалиционно правителство на премиера Кирил Петков, заявиха в сряда, че няма да подкрепят нов кабинет, ръководен от Петков, разгневени от експулсирането на 70 руски дипломати.

Позицията на социалистите може да доближи държавата - членка на Европейския съюз и НАТО, до провеждането на нови избори през есента - четвъртите от април 2021 г. насам.

Приятелски настроените към Русия социалисти нарекоха изгонването на дипломатите заради подозрения в шпионаж неприемливо.

"Отлагаме всякакви разговори с партията ПП за съставяне на ново правителство", заяви лидерът на социалистите и отиващ си вицепремиер Корнелия Нинова.

"Решението за експулсиране на 70 руски дипломати е безпрецедентно... За нас то е напълно неприемливо", каза тя.

Нинова заяви, че Петков е взел решението за експулсиране на руснаците без одобрението на правителството и че нейната партия може да се върне на масата на преговорите за ново коалиционно правителство с ПП, ако Петков не бъде номиниран за премиер.

Президентът Румен Радев, който е в противоречие с отиващия си премиер-реформатор, отказа да коментира експулсирането, като заяви, че не разполага с подробна информация, но изрази надежда, че Петков е обмислил последствията.

В речта си преди закритото изслушване в парламента относно експулсирането Петков заяви, че решението е взето след заседание на Съвета по сигурността на страната на 9 юни и три доклада на разузнавателните служби от май и юни.

"Има някакво недоразумение. Решението за това, което се е случило, не е мое", заяви Петков пред репортери.

Неговата управляваща партия ПП се опитва да събере мнозинство за ново правителство, след като кабинетът му беше свален с вот на недоверие миналата седмица, но анализаторите бяха скептични, че той може да успее, дори преди решението на социалистите.

След нахлуването в Украйна Петков зае необичайно силна позиция срещу Русия за страна, която има културни, религиозни и исторически връзки с нея и отдавна е притегателна сила за руските туристи.

Той не коментира позицията на социалистите.

Междувременно руското посолство в София заяви, че решението на България да изгони 70 души руски дипломатически персонал е враждебно действие, на което Москва ще отговори по съответния начин.

В изявление в канала си в Telegram посланик Елеонора Митрофанова заяви, че обявяването на 34 дипломати и 36 служители за персона нон грата заедно като списък е "безпрецедентна враждебна стъпка".

"Правителството на Руската федерация си запазва правото на реципрочен, евентуално асиметричен отговор на подобни враждебни действия", заяви тя. /БГНЕС

Тагове: